Linkovi

SAD će donirati 80 miliona vakcina tamo gdje su najpotrebnije


U Afriku je stiglo manje od 2 posto vakcina podijeljenih širom svijeta.
U Afriku je stiglo manje od 2 posto vakcina podijeljenih širom svijeta.

SAD su najavile da će donirati još 20 miliona vakcina protiv koronavirusa, uz 60 mliona doza koje su već najavljene, ali se i dalje ne zna kome će tačno biti date.

Gayle Smith, koordinatorica radne grupe za Covid u State Departmentu, nije konkretno rekla kome će Amerika donirati vakcine, ali je istakla da se blisko sarađuje sa Covaxom i da će se tako utvrditi kojim su zemljama najpotrebnije.

"Još nismo odlučili gdje ćemo ih slati. Imaćemo uskoro te informacije. Analiziramo situaciju u svakom dijelu svijeta, svjesni smo da je jako mali broj vakcina u Africi", rekla je ona.

Zdravstveni eksperti UN su procijenili da su od 1,4 milijarde doza vakcina koje su donirane po svijetu, samo 24 miliona stiglo u Afriku - što je manje od 2 posto.

Smith je naglasila da, za razliku od Kine i Rusije, SAD ne sprovode vakcinalnu diplomatiju kada doniraju vakcine. Ponovila je da će Amerika davati vakcine onima kojima su potrebne, a da zauzvrat neće tražiti ništa.

"Naš stav, kada je riječ o diplomatiji vakcina, je da su vakcine sredstvo za postizanje javnog zdravlja. Njihova svrha je da privedu pandemiju kraju. Nećemo ih koristiti kao sredstvo uticaja ili pritiska. Vakcine ćemo davati onima kojima su najpotrebnije, to će biti kriterijum, kao i podaci o javnom zdravlju. I sarađivaćemo sa partnerima u okviru Covaxa", navodi Smith.

Smith je dodala da su SAD najveći donator vakcina u okviru Covaxa i apelovala i na druge bogate zemlje da daju više. Istakla je i da će donacije vakcina biti praćene investicijama za proizvodnju vakcina širom svijeta.

Predsjednik Joe Biden je ranije najavio da će Amerika davati vakcine.

"Mnogo se govori o tome kako Rusija i Kina utiču na svijet vakcinama. Mi želimo da utičemo na svijet svojim vrijednostima, inovacijama, pameću, pristojnošću. Kao što je u Drugom svjetskom ratu Amerika bila arsenal demokratije, tako ćemo u borbi protiv Covida biti arsenal vakcina za ostatak svijeta", rekao je Biden.

XS
SM
MD
LG