Linkovi

SAD zemljama svijeta šalju milione vakcina


Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden tokom obraćanja u Bijeloj kući. (Foto:REUTERS/Leah Millis)
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden tokom obraćanja u Bijeloj kući. (Foto:REUTERS/Leah Millis)

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će Sjedinjene Države do kraja juna poslati najmanje 20 miliona vakcina drugim državama. 

Biden je ukazao da je riječ o vakcinama čija je upotreba odobrena u SAD-u, a radi se o vakcinama Pfizer-BioNTech i Moderna.

Također, drugim državama će biti ustupljeno i 60 miliona vakcina kompanije AstraZeneca koja još nije dobila upotrebnu dozvolu u SAD-u.

"Kao što su tokom Drugog svjetskog rata Sjedinjene Države bile izvorište demokratije, sada će biti izvor vakcina", rekao je Biden tokom obraćanja reporterima u Bijeloj kući.

Američki predsjednik primjetio je da ni jedna država u svijetu nije ustupila toliki broj vakcina drugim državama.

Inače, u Sjedinjenim Državama do sada je dato 272 miliona vakcina dok ih je distribuirano 340 miliona, objavljeno je u ponedjeljak

Gotovo 60 odsto odraslih dobilo je jednu dozu vakcine, po čemu Sjedinjene Države prednjače u odnosu na brojne države svijeta, poput Brazila i Indije, kojima pandemija Covida-19 predstavlja značajan izazov.

Američka administracija bila je pod pritiskom međunarodne javnosti da podijeli vakcine sa svijetom, ali se predsjednik Biden opredijelio da prije toga pandemija unutar SAD bude stavljena pod kontrolu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG