Linkovi

SAD planiraju slanje miliona doza vakcine Astra Zeneca drugim zemljama


ARHIVA - Ampula sa vakcionom koju je proizvela kompanija Astra Zeneka
ARHIVA - Ampula sa vakcionom koju je proizvela kompanija Astra Zeneka

Sjedinjene Države počeće da šalju do 60 miliona doza vakcine protiv COVID 19 kompanije Astra Zeneca drugim zemljama, kako budu dostupne, saopštio je u ponedjeljak viši savjetnik Bijele kuće za COVID 19 Endi Slevit.

"SAD će isporučiti 60 miliona doza vakcine Astra Zenece", napisao je Slevit na Twitteru.

Agencija AP prethodno je navela da će doze biti isporučene narednih mjeseci nakon federalne bezbjednosne provjere.

“Imajući u vidu dobar izbor vakcina u SAD koje je odobrila Uprava za hranu i lijekove (FDA) i da Astra Zenecina nije odobrena za upotrebu u Americi, ne moramo da koristimo tu vakcinu tokom narednih nekoliko mjeseci. Zbog toga, SAD razmatraju opcije da podijele doze Astra Zenece sa drugim zemljama, kako budu dostupne", rekao je koordinator Bijele kuće za COVID 19 Džef Zajnc, a prenosi AP.

U SAD je proizvedeno oko 10 miliona doza vakcine Astra Zeneca koje bi, međutim tek trebalo da prođu provjeru FDA da bi "ispunile očekivanja u pogledu kvaliteta proizvodnje", rekao je Zajnc i dodao da je američka regulatorna agencija prepoznata širom svijeta kao "zlatni standard" za bezbjednost. Taj proces bi mogao da bude završen u narednih nekoliko sedmica. Oko 50 miliona dodatnih doza je u različitim fazama proizvodnje i moglo bi da bude spremno za isporuku u maju i junu, u zavisnosti od odobrenja FDA.

Vakcine Astra Zenece doniraće američka vlada, koja je sa sklopila ugovor sa kompanijom za ukupno 300 miliona doza.

Prvobitno se očekivalo da ta vakcina prva dobije odobrenje federalnih regulatora, a američka vlada je naručila dovoljno doza za 150 miliona Amerikanaca prije nego što su problemi sa kliničkim istraživanjem usporili proces. Prijava volontera za kliničke testove u SAD, u kojima učestvuje 30.000 osoba, tek je završena u januaru, a kompanija još nije zatražila odobrenje Uprave za hranu i lijekove za hitnu upotrebu vakcine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG