Linkovi

Bivši Trumpov advokat ponovo u zatvoru


Bivši lični advokat predsednika Donalda Trampa, Majkl Koen, ispred svog stana na Menhetnu, nakon što je pušten iz zatvora, 21. maj 2020. (Foto: AP/John Minchillo)
Bivši lični advokat predsednika Donalda Trampa, Majkl Koen, ispred svog stana na Menhetnu, nakon što je pušten iz zatvora, 21. maj 2020. (Foto: AP/John Minchillo)

Bivši lični advokat predsjednika Donalda Trumpa, Michael Cohen, vraćen je u federalni zatvor nakon što mu je krajem maja dozvoljeno da ostatak zatvorske kazne služi u kućnom pritvoru zbog pandemije koronavirusa, saopštila je u četvrtak federalna Uprava za zatvore. 

U saopštenju, proslijeđenom agenciji AP, Uprava za zatvore navela je da je Cohen "odbio uslove kućnog pritvora i da je zbog toga vraćen u zatvor".

Cohen je ponovo završio u zatvoru nedjelju dana nakon što je dnevnik Njujork post objavio fotografije kako sa suprugom i prijateljima večera u jednom restoranu blizu stana na Menhetnu.

Michael Cohen, koji se izjasnio da je kriv za utaju poreza, kršenje zakona o finansiranju izborne kampanje i laganje Kongresu o Trumpovim planovima da gradi u Moskvi, pušten je iz zatvora 21. maja u okviru napora da se uspori širenje virusa u federalnim zatvorima. Trogodišnju kaznu je počeo da služi u maju 2019. godine, a trebalo je da ostane u zatvoru do novembra 2021. godine.

Između ostalog je osuđen zbog uloge u davanju novca dvije žene - bivšoj zvijezdi pornografskih filmova Stormi Danijels i bivšoj Plejbojevoj manekenki Karen Mekdugal - da šute o aferi koju su navodno imale sa Trumpom.

Cohen, koji je u jednom trenutku rekao da bi "primio metak za Trumpa", kasnije se okrenuo protiv svog bivšeg šefa, kojeg je nazvao "rasistom i prevarantom". Trump je svog bivšeg advokata, koji je sarađivao u istrazi demokrata u Kongresu, nazvao "pacovom".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG