Linkovi

Eho Watergatea nad Trumpovom Bijelom kućom


Predsjednik Trump, prva dama Melania i njihov sin Barron na travnjaku Bijele kuće pred polazak za Alabamu (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik Trump, prva dama Melania i njihov sin Barron na travnjaku Bijele kuće pred polazak za Alabamu (Foto: AP/Evan Vucci)

Svjedočenje dugogodišnjeg advokata DonaldaTrumpa Michaela Cohena uzdrmalo je Washinton u isto vrijeme dok je američki predsjednik pod istragom.

Neke je Cohenovo saslušanje podsjetilo na slične dramatične momente u jedno drugo vrijeme - Watergate skandal sedamdesetih, zbog kojeg je predsjednik Richard Nixon otišao sa funkcije.

U centru pažnje pred Kongresom - Trumpov bivši advokat Michael Cohen okrenuo je leđa predsjedniku. A tvrdio je da bi za njega primio metak.

“Donald Trump se kandidovao da bi svoju kompaniju napravio velikom, a ne našu državu. On nije imao namjeru da vodi ovu zemlju, već da sebe reklamira i da gomila svoju moć i bogatstvo”, svjedočio je Cohen.

Cohen je optužio američkog predsjednika da je kršio zakone, što je Trump više puta negirao. Američki predsjednik takođe kritikuje i istragu Roberta Muellera o eventualnom ruskom miješanju u američke izbore.

“Nema miješanja. To su glasine, nije bilo ničega. To je sramota! Sramota za našu zemlju”, ponavlja Trump.

Dešavanja sa Cohenom, podsjećaju na skandal Watergate sedamdesetih, kada je predsjednika Richarda Nixona optužio jedan od njegovih bivših saradnika John Dean.

John Dean, bivši savjetnik Richarda Nixona tokom svjedočenja u Kongresu 1973. godine
John Dean, bivši savjetnik Richarda Nixona tokom svjedočenja u Kongresu 1973. godine

“Znam da je ovo skoro nemoguća misija, moja riječ protiv njegove, I nije lako. Ali moram da objavim ono što znam i to su činjenice koje ću saopštiti ovom komitetu”, rekao je Dean tokom svjedočenja.

Tom prilikom, on je optužio Nixona da je upleten u zataškavanje upada u sjedište demokrata u kompleksu Watergate 1972. Pošto je Kongres počeo proces opoziva, Nixon je podnio ostavku – jedini američki predsjednik koji je tako postupio.

Kompleks Watergate u Washingtonu, 1973. godine
Kompleks Watergate u Washingtonu, 1973. godine

“Nikada nisam odustajao. Da napustim mjesto prije kraja mandata, protivi se svakom atomu moga bića. Ali kao predsjednik, moram da stavim Ameriku i na prvo mjesto”, rekao je tada Nixon.

Postoje neke paralele između svjedočenja Cohena i Deana, smatra John Hudak, iz Instituta Brookings.

“U suštini, Michael Cohen i John Dean su svjedočili da vjeruju da je predsjednik prekršio zakon. To su teške optužbe i svaki normalan član Kongresa morao bi ozbiljno da se zapita o tome“, kaže Hudak.

Nixon je podnio ostavku pre eventualnog opoziva. Da li će se i Trump suočiti sa procesom opoziva i dalje se ne zna, kaže pravna analitičarka Susan Low Bloch.

“Uslovi za opoziv su izdaja, mito ili druga teška krivična djela i prekršaji. I ometanje pravde u ovakvom slučaju, mislim da se svi slažu, može biti osnov”, kaže ona.

Richard Nixon u Bijeloj kući, 1969. godine
Richard Nixon u Bijeloj kući, 1969. godine

Nixonov pad sa vlasti često se citira kao dokaz da demokratski sistem u Americi funckioniše čak i kad je pod velikim pritiskom. U zavisnosti od toga šta će biti sa istragama oko Trumpa, sistem može ponovo da se nađe na ispitu.

”Definitivno je na ispitu i mislim da bi osnivači nacije bili ponosni. Rekli bi: 'dali smo vam strukturu podjele moći i postoji ravnoteža, za sad je sve u redu'”, dodaje Susan Low Bloch.

Uspomena na Watergate polako odlazi u prošlost, mali podsjetnik na šekspirovsku tragediju. Ipak, 45 godina kasnije, sa još jednim predsjednikom pod istragom, eho Watergatea i dalje se može čuti u Washingtonu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG