Linkovi

Bivši Trumpov advokat priznao krivicu u dogovoru sa tužiocima


Bivši Trumpov advokat Michael Cohen izlazi iz federalne sudnice u New Yorku (21. avgust 2018.)
Bivši Trumpov advokat Michael Cohen izlazi iz federalne sudnice u New Yorku (21. avgust 2018.)

Cohenovo priznanje povezano je sa novcem koji je tokom predizborne kampanje 2016. godine isplaćenim navodnim Trumpovim ljubavnicama.

Cohen je istakao da je organizovao isplate čija je "glavna svrha bila da se utiče na izbore", po nalogu kandidata za federalni položaj, kojeg nije imenovao.

Iako nije imenovao dvije žene, niti Trumpa, isplaćena svota i datumi poklapaju se sa isplatama bivšoj Playboy zečici Karen MacDugal i porno glumici Stormi Danijes koje su tvrdile da su imale aferu sa Trumpom.

Cohen, koji je prethodno sa federalnim tužiocima postigao sporazum o priznanju krivice, izjasnio se krivim za ukupno osam tačaka optužnice, uključujući izbjegavanje plaćanja poreza i davanje lažnih izjava finansijskoj instituciji.

Cohenov sporazum sa tužiocima obuhvata i moguću zatvorsku kaznu do pet godina i tri mjeseca. Izricanje kazne je zakazano za 12. decembar, a sudija je odredio i kauciju od pola miliona dolara.

Cohen se prije odlaska u sudnicu predao FBI-u.

On je bio dio Trumpovog užeg kruga saradnika više od decenije, kao njegov lični advokat u Trumpovoj organizaciji, a nastavio je da savjetuje predsjednika i poslije izbora. Međutim, njihovi odnosi su se pogoršali prethodnih mjeseci.

Cohen je mjesecima bio pod federalnom istragom zbog moguće prevare povezane sa njegovim kompanijama. FBI je u aprilu pretresao Cohenovu hotelsku sobu, kuću i kancelariju i oduzeo više od četiri miliona dokumenata.

Michael Cohen je bio poznat kao Trumpov lojalni savjetnik prije racije Federalnog istražnog biroa, koju je predsednik prvobitno nazvao "lovom na veštice" i politički motivisanim napadom njegovih neprijatelja u birou.

Međutim, predsjednikova početna podrška ubrzo je prerasla u javni spor, što je podstaklo špekulacije da bi Cohen tužiocima mogao da otkrije povjerljive informacije o Trampu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG