Linkovi

Bivši Trumpov advokat odložio svjedočenje pred Kongresom "zbog prijetnji"


Michael Cohen, bivši advokat predsjednika Donalda Trumpa, izlazi iz federalnog suda u New Yorku, 12. decembra 2018.

Bivši lični advokat predsjednika Donalda Trumpa, Michael Cohen, odložio je javno svjedočenje pred Kongresom zakazano za 7. februar "zbog prijetnji predsjednika Trumpa njegovoj porodici", saopštio je Cohenov advokat Lanny Davis.

"Gospodin Cohen mora da u ovom trenutku stavi na prvo mjesto svoju porodicu i njenu bezbjednost", naveo je Davis.

On je dodao da je svjedočenje odloženo i zbog "kontinuirane saradnje njegovog klijenta sa istragom specijalnog tužioca Roberta Muellera o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016".

Cohen je trebalo da se pojavi pred Odborom na nadzor u Predstavničkom domu, na čijem su čelu demokrate, a koji istražuje isplate ženama koje tvrde da su imale seksualne odnose sa Trumpom, u zamjenu za njihovu šutnju. Isplate su obavljene za vrijeme predsjedničke kampanje a Trump demantuje da je imao vanbračne afere.

Tužioci tvrde da je Trump naredio Cohenu da plati dvjema ženama da bi izbjegao moguće skandale tokom trke za Bijelu kuću.

Cohen je prethodno priznao da je lagao članove Kongresa o svojoj ulozi u Trumpovom poslovnom prijedlogu o izgradnji Trumpove kule u Moskvi tokom predsjedničke kampanje.

XS
SM
MD
LG