Linkovi

Trumpov advokat ponovo svjedočio na Capitol Hillu


Michael Cohen, bivši advokat predsjednika Donalda Trumpa poslije razgovora sa kongresmenima iza zatvorenih vrata, 28. februara 2019.
Michael Cohen, bivši advokat predsjednika Donalda Trumpa poslije razgovora sa kongresmenima iza zatvorenih vrata, 28. februara 2019.

Bivši, dugogodišnji advokat predsjednika Donalda Trumpa vratio se na Capitol Hill da svjedoči pred odborom Predstavničkog doma za obavještajna pitanja.

To je jedan od nekoliko odbora u donjem domu Kongresa, u kojem sada većinu imaju demokrate, a koji je pokrenuo nove istrage Trumpove administracije.

Koen se tri puta pojavio na Kapitol Hilu prošle nedelje, svjedočeći na zatvorenim sjednicama odbora za obavještajna pitanja u Predstavničkom domju i Senatu. Javno je svjedočio pred odborom za nadzor rada vlade da je Trump "prevarant" koji mu je dao nalog da zataška afere sa dvije žene, i koji je lagao o svojim poslovima u Rusiji.

VIDEO: Istraga rada predsjednika Trumpa

Trump Impeachment Tricky Prospect for Democrats
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Predsjedavajući odbora za obavještajna pitanja, spoljnopolitičke poslove i nadzor u Predstavničkom domu zajednički su uputili Bijeloj kući zahtjev da im podnese bilješke i podatke o svim komunikacijama koje je predsjednik Trump imao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Oni su izrazili zabrinutost zbog navoda da je Trump pokušao da sakrije detalje tih razgovora.

Za to vrijeme, odbor za pravosuđe Predstavničkog doma zatražio je dokumenta od 81 pojedinca, kako je naveo predsjedavajući Džerold Nedler, "u okviru istrage navoda o korupciji, ometanju pravde i drugim zloupotrebama položaja koje su možda počinili predsjednik Trump, njegovi saradnici i članovi njegove administracije."

Trump je napao istrage kao "lov u prazno u potrazi za nekim prestupom" i rekao da su demokrate "poludjele" i "maltretiraju nedužne ljude."

"Maltretiranje predsjednika!", takođe je poručio.

Kasnije je Trump rekao novinarima da su te istrage "sramota za zemlju", navodeći da demokrate nikada nisu preboljele što ih je pobijedio na izborima 2018.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG