Linkovi

Trumpov bivši advokat: Predsjednik ne govori istinu


Trumpov bivši advokat Michael Cohen i predsjednik Donald Trump
Trumpov bivši advokat Michael Cohen i predsjednik Donald Trump

Bivši advokat predsjednika Donalda Trumpa Michael Cohen u ekluzivnom intervjuu za ABC News, kaže da ga je predsjednik instruisao da krši zakon o finansiranju kampanje – što predsjednik snažno poriče.

Obruč pravnih problema oko predsjednika se steže, a ima indicija i da će biti pokrenuta nova federalna istraga u vezi sa trošenjem novca oko Trumpove inauguracije.

Nisam želio da osramotim predsjednika. Obojica znamo šta je istina”, kaže Cohen za ABC.

Trumpov bivši lični advokat tvrdi da ga je predsjednik instruisao da krši zakon.

“Čovjek ne govori istinu i tužno je što ja moram da preuzmem odgovornost za njegove prljave poslove”, rekao je on.

Predsjednik Donald Trump je u intervjuu za Fox News to demantovao.

“Nikad ga nisam instruisao da radi nešto pogrešno. Šta god da je uradio –uradio je na svoju ruku”, rekao je predsjednik.

Predsjednik kaže da isplata Stormy Daniels i Karen McDougal, kako ne bi govorile o aferi sa njim, nije kršenje zakona o finansiranju kampanje.

Michael Cohen osuđen je na tri godine zatvora, a Trumpov dugogodišnji prijatelj i vlasnik tabloida “National Enquirer” David Pecker pristao je da sarađuje sa federalnim tužiocima.

Pecker je priznao da je sa predsednikom Trumpom i Cohenom radio na tome da se spriječi objavljivanje negativnih tekstova o Trumpu i time zaštiti njegov rejting u predizbornoj kampanji.

Demokrate u Kongresu zbog svega Trumpa nazivaju “neoptuženim saučesnikom”, dok ga neki republikanci brane.

“Gospodin Cohen je gangster sumnjivog kredibiliteta”, kaže republikanski senator John Kennedy.

Slučaj Michaela Cohena je navodno doveo do još jedne istrage. The Wall Street Journal je prenio da, zbog audio snimaka koji su pronađeni prilikom pretresa Cohenove kancelarije i stana, federalni tužioci u New Yorku istražuju da li je Trumpov odbor za inauguraciju zloupotrijebio dio sume od 107 miliona dolara, koja je prikupljena uz pomoć donacija.

List piše da se istražuje da li su neki od donatora dali novac u zamjenu za lakši pristup Trumpovoj adminsitraciji – što je suprotno federalnim zakonima o korupciji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG