Linkovi

Bijela kuća: Susret Biden - Putin 16. juna u Ženevi


Američki i ruski predsjednici Džozef Bajden (L) i Vladimir Putin (D)
Američki i ruski predsjednici Džozef Bajden (L) i Vladimir Putin (D)

Predsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden (Joseph Biden) sastaće se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u švajcarskom gradu Ženevi 16. juna, objavila je predstavnica za medije Bijele kuće Džen Psaki.

"Lideri će razmatrati niz hitnih pitanja, dok težimo da povratimo predvidljive i stabilne odnose SAD i Rusije", navela je Psaki u pisanoj izjavi.

Za sada nema potvrde zvaničnog Kremlja o susretu dvojice državnika.

Objava Bijele kuće o susretu dvojice predsjednika dolazi nakon razgovora šefova diplomatije SAD-a i Rusije Antony Blinkena i Sergeja Lavrova protekle sedmice na Islandu - razgovora čija je jedna od tema bila i mogući susret Bidena i Putina.

Nije tajna da između nas postoje razlike i Washington će odgovoriti na agresivne postupke Rusije – ali svijet će biti sigurniji ukoliko lideri dvije države rade zajedno”, bila je poruka američkog državnog sekretara pred reporterima na početku tog sastanka.

Lavrov je tada ukazao da između Rusije i Sjedinjenih Država ima, kako se izrazio, ozbiljnih razlika, ali da je potrebno da dvije zemlje sarađuju u oblastima u kojima se interesi podudaraju.

Razgovor Blinkena i Lavrova u prijestonici Islanda - Rejkjaviku, na marginama međunarodnog skupa, bio je prvi lični susret dvojice najviše rangiranih diplomata od kada je Džozef Bajden preuzeo predsjedničku funkciju u januaru 2020.

Odnosi dvije države dodatno su pogoršani od marta kada je američki predsjednik Bajden, u intervjuu televiziji CBS, na direktno pitanje da li ruskog predsjednika Putina smatra ubicom – odgovorio potvrdno.

Nakon toga je Rusija, kako je zvanično saopšteno, na konsultacije u Moskvu povukla ambasadora u SAD-u – koji se još nije vratio u Washington.

Nedugo zatim, Washington je pooštrio sankcije protiv Moskve i protjerao ruske diplomate, obrazlažući taj potez miješanjem Rusije u američki izborni proces, kao i umiješanošću u cyber napade sprovedene na teritoriji SAD.

Neke od tačaka sporenja dvije strane su nelegalna ruska aneksija ukrajinskog poluostrva Krim, preko angažmana Rusije tokom sukoba u Siriji, globalne kampanje plasiranja lažnih vijesti i dezinformacija, hakovanja računarskih sistema američkih federalnih agencija, pritvaranja i zatvorske kazne opozicionaru Alekseju Navalnom, do navoda obavještajnog izvještaja, sa kog je skinuta oznaka tajnosti, po kom je ruski predsjednik Putin odobrio aktivnosti koje bi pomogle bivšem predsjedniku da pobijedi na američkim izborima novembra 2020 - optužbi koje ruska strana odbacuje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG