Linkovi

Ankete: Bidenu uglavnom povoljne ocjene za prva tri mjeseca rada


Predsjednik Joe Biden i Potpredsjednica Kamala Harris
Predsjednik Joe Biden i Potpredsjednica Kamala Harris

Većina Amerikanaca odobrava učinak američkog predsjednika Joea Bidena kako se bliži kraj njegovih prvih 100 dana na vlasti, pokazuju dvije glavne nacionalne ankete, s pozitivnim ocjenama za njegovo postupanje s pandemijom koronavirusa i negativnim kritikama za kontrolu navale migranata na granici s Meksikom.

Istraživanje Washington Post-ABC News-a pokazuje da 52% odraslih daje Bidenu povoljnu recenziju u usporedbi s 42% onih koji to ne odobravaju. Anketa NBC News Bidenu daje 53% -39% povoljne ocjene.

Obje ankete pokazuju kako se duboka politička podjela zemlje nije promijenila od prijepornih izbora 2020. godine na kojima je Biden pobijedio tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa uskim osvajanjem nekoliko ključnih država političkog bojišta na putu do četverogodišnjeg mandata u Bijeloj kući.

Anketa Post-ABC pokazala je da 90% demokrata odobrava Bidenov nastup u usporedbi s 13% republikanaca, dok je NBC-ovo istraživanje reklo da 90% demokrata, 61% neovisnih i samo 9% republikanaca odobrava njegov nastup.

Prema anketama, Biden osvaja neke od svojih najviših ocjena za rukovođenje rješavanjem pandemije koronavirusa, s više od 226 miliona vakcinacija i više od 93 miliona ljudi u procesu cijepljenja.

Anketa Post-ABC rekla je da je 64% odraslih - uključujući trećinu republikanaca - odobrilo Bidenovo rješavanje krize s koronavirusom. NBC je rekao da je taj procenat 69%.

No, Bidenov učinak po drugim pitanjima slabiji je, pokazuju istraživanja.

Anketa Post-ABC-a pokazuje da 46. predsjednik države osvaja 52% ocjene odobravanja za upravljanje gospodarstvom, dok 53% ne odobrava način na koji je postupao s tisućama migranata iz Srednje Amerike i Meksika koji su pokušali prijeći u Sjedinjene Države. Biden je, preokrenuvši Trumpovu politiku, omogućio maloljetnicima bez pratnje da ostanu u SAD-u, umjesto da ih protjeraju

Jedan od Bidenovih prvih poteza u Bijeloj kući bio je preokretanje Trumpove imigrantske politike.
Jedan od Bidenovih prvih poteza u Bijeloj kući bio je preokretanje Trumpove imigrantske politike.

NBC-ova anketa pokazala je Bidena s najvišim ocjenama, osim pandemije, 52% na gospodarstvo i ujedinjenje zemlje te 49% na poboljšanje rasnih odnosa. Najniže ocjene postigao je u vezi s Kinom (35%), ograničavanjem oružja (34%) i radom s granicom i imigracijom (33%).

Prva velika Bidenova zakonodavna inicijativa bila je paket pomoći za koronavirus u iznosu od 1,9 biliona dolara, odobren isključivo glasovima demokratskih zastupnika protiv jedinstvene republikanske oporbe. No, anketa Post-ABC pokazala je snažnu potporu javnosti, a 65% ispitanika reklo je da podupire plan u usporedbi s 31% protiv.

Međutim, u politički podijeljenim SAD neki republikanski zakonodavci počinju javno atakovati na Bidena.

Trumpov pristaša, senator Lindsey Graham iz Južne Karoline, rekao je za emisiju "Fox News Sunday", "Ja sam među 43% [koji ga ne odobravaju] - on je propao u vanjskoj politici. Granica je u haosu, Iranci su otišli od stola, on otvara pregovore s iranskim režimom a oni nisu napravili ništa za promjenu. Afganistan će se raspasti. Rusija i Kina već ga guraju. "

"Dakle, jako sam zabrinut", rekao je Graham. "Mislim da je bio vrlo destabilizirajući predsjednik. I ekonomski, baca mokar pokrivač na oporavak, želeći povećati porez u velikom iznosu i u osnovi Ameriku izbaciti iz biznisa. Stoga nisam baš impresioniran s prvih 100 dana. Nisam to mislio da ću dobiti. "

Ukupna Bidenova ocjena naklonosti u osnovi je bila obrnuta od Trumpove u istoj tački u njihovim predsjedništvima, pri čemu je Trump imao ocjenu neodobravanja od 53% -42% tri mjeseca nakon početka svog predsjedništva 2017. No, Bidenovo odobrenje je niže od odobrenja predsjednika Baracka Obame na na početku svog osmogodišnjeg predsjedništva 2009. godine.

Biden preispituje svoja prva tri mjeseca na dužnosti u obraćanju zajedničkoj sjednici Kongresa u srijedu navečer, iako se zbog nužnosti socijalnog distanciranja zbog pandemije ne očekuje prisustvo mnogih zastupnika, a ondje će biti malo drugih dužnosnika. Sve u svemu, očekuje se oko 200 ljudi, u usporedbi s normalnih 1.600 koji su svjedočili prošlim predsjedničkim govorima u komori Zastupničkog doma.

U svom sljedećem velikom zakonodavnom naporu, Biden pokušava dobiti odobrenje za više od 2 biliona dolara za infrastrukturne poslove.

Ali mnogi republikanski zakonodavci zalažu se za uključivanje stavki poput financiranja kućne zdravstvene zaštite koje nadilaze uobičajenu infrastrukturnu potrošnju za popravke cesta i mostova i protive se višim porezima za kompanije i bogate pojedince.

Biden, demokrat, izrazio je spremnost na kompromis s republikanskim zakonodavcima, ali dvije su strane i dalje daleko.

.

XS
SM
MD
LG