Linkovi

Biden i kralj Salman o redefinisanju odnosa SAD i Saudijske Arabije


Arhiv - Saudijski kralj i predsjednik SAD
Arhiv - Saudijski kralj i predsjednik SAD

Predsjednik SAD Joe Biden i saudijski kralj Salman zvanično su razgovarali u momentu kada je nova američka administracija odlučila da skine oznaku povjerljivosti i objavi izvještaj obavještajnih službi o ubistvu novinara Jamala Khashoggija, za koje se sumnja da je odgovoran saudijski princ Mohammed bin Salman.

Prema saopštenju iz Bijele kuće, Biden i Salman razgovarali su o regionalnoj bezbjednosti i obnavljanju diplomatskih napora UN da se okonča rat u Jemenu, kao i posvećenosti SAD da pomogne Saudijskoj Arabiji da se odbrani od grupa koje podržava Iran.

U saopštenju se navodi i nedavno puštanje na slobodu nekoliko saudijskih aktivista porijeklom iz Amerike, kao i aktivistkinje za prava žena, i ističe se značaj poštovanja ljudskih prava i vladavine zakona.

Međutim, u saopštenju izdatom poslije razgovora ne pominje se ubistvo Khashoggija. Bijela kuća nije objasnila zbog čega se nije pričalo o ubistvu novinara koji je imao američka dokumenta i radio za Washington Post.

Khashoggi je 2. oktobra 2018. ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu i odatle nikada nije izašao. Ubili su ga ljudi povezani sa saudijskim princom. Njegovo tijelo je raskomadano i dijelovi nikada nisu pronađeni. Rijad je priznao da je Khashoggi "ubijen greškom" i da su to učinili odmetnici, a ne princ.

Ipak, o prinčevoj ulozi se mnogo izvještavalo počev od 2018. Trumpova administracija odbacila je zahtjeve da se objavi izvještaj obavještajnih službi o Khashoggijevom ubistvu, a SAD su nastavile da prodaju oružje Saudijcima.

U novim odnosima sa Saudijskom Arabijom, Amerika će akcentovati ljudska prava. Biden je takođe okončao prodaju oružja koje Rijad može da koristi za rat u Jemenu, a postavio je i diplomatu Timothyja Lenderkingog​ za specijalnog izaslanika za okončanje rata u toj zemlji.

Administracija takođe želi da se distancira od princa Mohammeda bin Salmana, koji de fakto vlada zemljom. Portparolka Bijele kuće Jen Psaki je više puta istakla da će Biden razgovarati sa svojim kolegom, saudijskim kraljem.

Balansiranje između Saudijske Arabije i Irana u Jemenu

U isto vrijeme, Bijela kuća pokušava da Iran privoli da poštuje nuklearni sporazum, iz kojeg su se sad povukle 2018. odlukom Trumpa.

Obustavljanje prodaje oružja Rijadu je dio šire geopolitičke kalkulacije koja podrazumijeva balansiranje između dve sile, kaže Gerald Feierstein,​ potpredsjednik Instituta za Bliski istok.

"Ideja je da bi okončanje rata u Jemenu moglo da smanji tenzije u regionu i približi dvije strane", rekao je on.

U poređenju sa Libanom i Irakom, Jemen je manji prioritet za Iran. Smanjenje tenzija bi moglo da pomogne izgradnji poverenja i privoli Teheran za pregovarački sto o nuklearnom sporazumu, kaže Feierstein.

Ali, Bradley Bowman iz Centra za vojnu i političku moć smatra da bi redefinisanje odnosa sa Rijadom moglo da ugrozi odnose sa Teheranom, odnosno da učini da se Saudijci osjećaju napušteno i počnu rade protiv američkih interesa.

"Saudijska Arabija če možda da pravi svoje nuklearno oružje i za to traži druge partnere", kaže on.

Kelsey Davenport​ iz Asocijacije za kontrolu oružja kaže da je nuklearni sporazum najbolje rješenje za spriječavanje trke u naoružanju.

"Bavljenje iranskim nuklearnim programom spriječit će Saudijsku Arabiju da se osjeća kao da treba da prestigne njihove kapacitete", navodi Davenport.

XS
SM
MD
LG