Linkovi

Biden se 28. aprila obraća Kongresu


Američki predsjednik Biden vodi sastanak kabineta u Bijeloj kući, Washington, April 1, 2021. REUTERS/Tom Brenner/File Photo
Američki predsjednik Biden vodi sastanak kabineta u Bijeloj kući, Washington, April 1, 2021. REUTERS/Tom Brenner/File Photo

Predsjedavajuća Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi pozvala je u utorak predsjednika Joea Bidena da se obrati zajedničkoj sjednici Kongresa 28. aprila.

"Pišem vam kako bih vas pozvala da se obratite zajedničkom zasjedanju Kongresa u srijedu, 28. travnja, kako biste podijelili svoju viziju rješavanja izazova i prilika ovog povijesnog trenutka", napisala je Pelosi u pismu Bidenu koje je objavio njezin ured.

Govor će Bidenu pružiti priliku da milijunima gledatelja omogući objašnjenje za njegov prijedlog infrastrukture od 2,3 biliona dolara, koji je predmet stranačke rasprave u Kongresu.

Dolazi dok se suočava s nekoliko zastrašujućih izazova, kako domaćih tako i međunarodnih, poput njegove bitke da nagovori više Amerikanaca na vakcine protiv koronavirusa, sve većeg broja migranata koji prelaze granicu s Meksikom i sukoba s Rusijom oko Ukrajine, Kinom nad Tajvanom i Iranom zbog nuklearnog programa.

U februaru je Pelosi rekla da će pozvati Bidena da održi govor nakon što je Kongres usvojio njegov zakon o pomoći COVID-19 za 1,9 biliona dolara. Biden je zakon potpisao 11. marta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG