Linkovi

Biden predstavio plan o obnovi infrastrukture vrijedan dvije hiljade milijardi


Džozefa Bajdena tokom obraćanja u Pitsburgu (Foto:REUTERS/Jonathan Ernst)
Džozefa Bajdena tokom obraćanja u Pitsburgu (Foto:REUTERS/Jonathan Ernst)

Predsjednik SAD Joe Biden predstavio je u Pitsburgu, u Pensilvaniji, plan o obnovi infrastrukturi vrijedan dvije hiljade milijardi dolara, koji između ostalog obuhvata obnovu puteva, mostova, vodovodnih i sistema za napajanje električnom energijom, te sistema javnog saobraćaja.

"Predlažem naconalni plan koji vrednuje rad - a ne samo bogatstvo. Izgrađuje pravičnu ekonomiju koja svakome pruža mogućnost da uspije. Stvoriće najsnažniju, najizdržljiviju i najinovativniju ekonomiju na svijetu. To nije plan koji se petlja oko ivica - to je generacijsko ulaganje u Ameriku", rekao je američki predsjednik u Pitsburgu.

Biden je poručio da se radi o prilici da svima bude bolje - ukoliko prije toga, kako je rekao, svima bude dobro.

"Ekonomiju treba da gradimo odozdo na gore. Wall street nije sagradio ovu zemlju nego vi, vrijedni radnici i sindikalisti. Svi su pozvani da učestvuju - bez obzira na razlike koje postoje među njima", istakao je Biden.

Prethodno je neimenovani visoki zvaničnik administracije rekao je novinarima u utorak veče da je planirana realizacija tih projekata u periodu od oko osam godina.

“To su veoma vrijedne investicije koje će, kako su utvrdili eksperti iz širokog spekta oblasti, doprinijeti rješavanju problema i poboljšanju ekonomske efikasnosti. I mislimo da su to investicije koje, kao zemlja, ne možemo da priuštimo", rekao je zvaničnik Bidenove administracije.

Biden predlaže da se planirani projekti finansiraju izmjenama u oporezivanju korporacija, uključujući i povećanje poreza na njihovu dobit sa 21 na 28 odsto.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je u utorak da je administracije otvorena za različite ideje o finansiranju Bidenovog plana, ali i dodala da su ljudi različitih političkih opredjeljenja zabrinuti u pogledu stanja u kojem se nalazi infrastruktura zemlje.

Zvaničnik administracije, koji je iznio detalje plana uoči Bidenovog govora, rekao je da je prijedlog između ostalog usredsređen na to da se osigura da "infrastruktura bude otpornija na klimatske promjene", sa inicijativama kao što su veća upotreba autobusa na električni pogon te pristupačnije cijene električnih vozila za građane.

Dodao je i da Biden želi da eliminiše sve olovne cijevi u sistemu za snabdijevanje pijaćom vodom, kao i da osigura da svi imaju pristup jeftinijem internetu.

Republikanci u Kongresu protive se Bidenovom planu da poveća poreze, ocjenjujući da će to nanijeti štetu američkim radnicima, usporiti ekonomski rast i dovesti do toga da američke kompanije budu manje konkurentne na svjetskom tržištu.

Poslovna zajednica u Americi podržala je obnovu infrastrukture, ali se takođe usprotivila povećanju poreskih stopa u strahu da bi to moglo da podrije eventualni profit.

Zvaničnici Bijele kuće međutim poručuju da će plan dovesti do otvaranja miliona novih radnih mjesta, kako se zemlja bude udaljavala od upotrebe fosilnih goriva i borila protiv opasnih posljedica klimatskih promjena.

Riječ je i o takmičenju protiv tehnologije i javnih investicija Kine, druge po veličini svjetske ekonomije, koja se brzo primiče dominatnoj poziciji SAD.

Agencije ocjenjuju da bi Bidenov plan predstavljao transformaciju američke ekonomije po ugledu na velike ekonomske i socijalne programe koji su oblikovali 20. vijek.

Biden će narednih nedjelja odvojeno predložiti niz ulaganja u brigu o djeci, pomoć porodicama i druge domaće programe, što je još jedan budžetski izdatak od oko 2.000 milijardi dolara koji bi bio plaćen povećanjem poreza bogatim pojedincima i porodicama, prenijela je agencija AP pozivajuće na izvore upoznate sa tim planom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG