Linkovi

SAD: Četiri milijarde dolara za vakcine siromašnim zemljama


Vakcinisanje stanovnika Soveta, siromašnog predgrađa Johanesburga
Vakcinisanje stanovnika Soveta, siromašnog predgrađa Johanesburga

Predsjednik SAD Džo Bajden najavio je da će Amerika uložiti dodatnih četiri milijarde dolara u Kovaks, program za distribuciju vakcina siromašnim zemljama.

Na prvom video sastanku sa svetskim liderima na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu, američki predsjednik je najavio finansijsku podršku Kovaksu.

"Dok se borimo da izađemo iz pandemije, ponovo se pojavila ebola u Africi, i to nas je podsjetilo da moramo da radimo zajedno, zajedno ulažemo i jačamo zdravstveni sistem na globalnom nivou i napravimo sistem za rano detektovanje bioloških prijetnji, jer će ih biti", kazao je Bajden.

Američki predsjednik je obećao dvije milijarde za Kovaks program u 2022, a Kongres je prethodno već odobrio dvije milijarde koje treba da budu date krajem februara.

Kovaks je program Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i UN. Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz WHO i optužio je da pokriva Kinu koja nije uspjela da suzbije širenje virusa.

"Moramo da radimo zajedno i reformišemo Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Potreban nam je sistem UN koji je fokusiran na detektovanje bioloških prijetnji, kako bismo mogli da reagujemo na vrijeme", poručio je Bajden.

Američki predsjednik je liderima članica G7 kazao da treba da ispune obaveze koje su dali kroz program Kovaks i ulože dodatna sredstva kako bi se vakcine globalno distribuirale.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG