Linkovi

Biden: Američka misija u Afganistanu se završava 31. avgusta


Biden: Neću poslati još jednu generaciju Amerikanaca u rat u Afganistanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00

Biden: Neću poslati još jednu generaciju Amerikanaca u rat u Afganistanu

Predsjednik Joe Biden saopštio je da će američka vojna misija u Afganistanu biti završena 31. avgusta, uprkos strahovanjima da bi u zemlji mogao da izbije građanski rat po odlasku američkih vojnika.

"Pravo i obaveza afganistanskog naroda su da odluče kakvu budućnost žele i kako će upravljati zemljom", poručio je američki predsjednik.

Biden i potpredsjednica Kamala Harris prethodno su se u Bijeloj kući sastali sa liderima agencija za nacionalnu bezbjednost, koji su ih obavijestili o povlačenju američkih snaga iz Afganistana.

Američka vojska je u četvrtak objavila da je povlačenje završeno više od 90%. Zvaničnici su rekli da se očekuje da će proces biti završen krajem avgusta. NATO trupe takođe slijede njihov primjer, a većina ih je već napustila Afganistan.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki rekla je novinarima da Sjedinjene Države podržavaju diplomatske pregovore o rješavanju sukoba u Afganistanu i da poslije povlačenja vojske namjeravaju da zadrže diplomatsko i humanitarno prisustvo u zemlji.

“Jedan od razloga što je predsjednik donio ovu odluku je što ne vjeruje da postoji vojno rješenje za 20-godišnji rat", izjavila je Psaki.

Biden je takođe rekao da Sjedinjene Države planiraju da premjeste hiljade afganistanskih prevodilaca iz zemlje pred odlazak američkih vojnika.

Talibanski borci ostvarili su veliki napredak u osvajanju teritorija širom Afganistana od 1. maja, kada su SAD i NATO formalno započeli povlačenje poslednjih preostalih vojnika. Pobunjenici su od tada osvojili najmanje 150 od 400 avganistanskih okruga.

Odlazak stranih trupa je rezultat mirovnog sporazuma koji su Vašington i Talibani sklopili u februaru 2020, za vrijeme administracije Donalda Trumpa. Prema sporazumu se od pobunjenika traži da se bore protiv terorizma na afganistanskom tlu i postignu politički mirovni sporazum sa vladom u Kabulu.

Međutim, mirovni pregovori pod posredstvom SAD unutar Afganistana sporo napreduju od kad su započeli prošlog septembra u Kataru, i do sada su imali malo uspjeha.

ARHIVA - Američki marinci Drugog bataljona čekaju helikoptere u provinciji Helmand, u junu 2009.
ARHIVA - Američki marinci Drugog bataljona čekaju helikoptere u provinciji Helmand, u junu 2009.

Američki vojnici su prije nedjelju dana tokom noći napustili vazdušnu bazu Bagram, najveću u Afganistanu, što je izazvalo kritike i žalbe afganitanskih komandanata da nisu znali za planove o povlačenju.

Američki zvaničnici tvrde da je prenos nadležnosti u Bagramu bio potpuno koordinisan sa afganistanskim liderima, kao i predaja nadležnosti u drugim vojnim bazama.

Afganistanski zvaničnici takođe ističu da je nagli odlazak Amerikanaca omogućio mještanima da opljačkaju bazu prije nego što su stigli afganistanski vojnici i preuzeli kontrolu nad aerodromom.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG