Linkovi

Evropski vojnici se vraćaju kući iz Afganistana


Italijanski vojnici napustili Afganistan, 29. juni 2021.
Italijanski vojnici napustili Afganistan, 29. juni 2021.

Posljednji pripadnici njemačke, talijanske i sjevernomakedonske vojske vratili su se kući iz Afganistana, privodeći kraju gotovo dvije decenije dugačak angažman. Vojska se vraća u sklopu ubrzanog povlačenja stranih snaga iz ove ratom pogođene zemlje. 

Posljednji talijanski vojnici raspoređeni u Afganistanu stigli su na vojni aerodrom u Pisi dan ranije, potvrdio je ministar odbrane te zemlje Lorenzo Guerini. On je odao počast za 53 Talijana koja su umrla u Afganistanu i 723 ranjenih tokom prethodne dvije decenije.

Italija i Njemačka su među zemljama koje su bile najviše uključene u rat u Afganistanu, pored Sjedinjenih Država, Turske i Velike Britanije. Ove zemlje zajedno su djelovale u sklopu misije “Odlučna podrška”.

Posljednja grupa vojnika iz Sjeverne Makedonije također se vratila kući 29. juna, a ministrica odbrane Radmila Sekerinska pohvalila je “žrtvu” 3.500 vojnika koji su u Afganistanu služili od 2002. do 2015. godine.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama dogovorila se u aprilu da okonča misiju u Afganistanu nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio da će Washington završiti povlačenje svojih snaga do 11. septembra.

Povlačenje je najavljeno do 20 godišnjice terorističkih napada Al Kaide na Sjedinjene Države što je potaklo invaziju i svrgavanje talibanske vlade koja je štitila terorističku mrežu.

Brojni saveznici završavaju sa svojim prisustvom u Afganistanu usred izvještaja koji navode kako bi američka vojska mogla završiti svoje povlačenje i znatno prije isteka roka od 11. septembra, dok talibani pojačavaju svoju ofanzivu širom Afganistana.

Reuters je 29. juna izvjestio da izgleda kao da je američka vojska nekoliko dana daleko od povlačenja.

Borbe su pojačane od kada su Sjedinjene Države počele povlačenje početkom prošlog mjeseca, a talibani krenuli sa zauzimanjem teritorije. Pentagon procjenjuje da talibani kontrolišu 81 od 419 okružnih centara u zemlji.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG