Linkovi

Afganistan: Talibani izveli niz ofanziva, zauzeli desetine okruga


Afghan people resistance against the Taliban in ten-provinces
Afghan people resistance against the Taliban in ten-provinces

Talibanski militanti izveli su posljednjih dana više ofanziva na sjeveru Afganistana, preuzevši desetine okruga od 1. maja, kada su američke i NATO trupe počele konačno povlačenje iz ratom pogođene zemlje i, navodno, zauzeli glavni granični prelaz s Tadžikistanom.

Specijalna izaslanica UN-a za Afganistan Deborah Lyons izjavila je 22. juna da su talibani zauzeli više od 50 od 370 okruga u toj zemlji od maja, upozoravajući da pojačani sukob "znači povećanu nesigurnost za mnoge druge zemlje, bliže i dalje".

"Okruzi koje su zauzeli okružuju glavne gradove provincija, što sugeriše da se talibani pozicioniraju da pokušaju zauzeti te prijestolnice nakon što se strane snage potpuno povuku", rekla je Lyons Vijeću sigurnosti UN-a.

U međuvremenu, izvještaji iz sjevernog Afganistana kažu da su talibani zauzeli glavni granični prelaz s Tadžikistanom - pogranični grad Shir Khan Bandar, oko 50 kilometara sjeverno od grada Kunduz, glavnog grada istoimene provincije.

Militanti su "zauzeli suhu luku Šir Kan, grad i sve granične kontrolne punktove" 22. juna, rekao je član provincijskog vijeća Kunduz Khaliddin Hakmi, prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG