Linkovi

SAD ostavljaju veći broj vojnika u Afganistanu, Njemačka i Italija okončale povlačenje


Arhiv - Američki vojnici u Afganistanu (Foto:Patrick BAZ / AFP)
Arhiv - Američki vojnici u Afganistanu (Foto:Patrick BAZ / AFP)

Sekretarijat za odbranu saopštio je da će u Afganistanu ostati određeni broj američkih vojnika, koji je daleko veći od jedinica koje se tipično koriste za obezbjeđenje američke ambasade u Kabulu.

Američke snage ostaće raspoređene i na aerodromu u afganistanskoj prijestolnici da bi pomogle u zaštiti tog vitalnog objekta.

Portparol Pentagona John Kirby rekao je novinarima u utorak da je nasilje u Afganistanu na suviše visokom nivou, pošto talibani pokušavaju da zauzme više pokrajina.

"To svakako dovodi u pitanje ozbiljnost napora talibana da budu legitimni, pouzdani učesnici u mirovnom procesu. Politički proces koji bi doveo do mirnog okončanja sukoba je zaista ispravna budućnost za Afganistan i mi se za to zalažemo. To je ono što naša administracija i dalje pokušava da postigne", naglasio je Kirby.

Najviši američki general u Afganistanu je prethodno ocijenio da je zabrinjavajuće to što talibani preuzimaju kontrolu nad pojedinim okruzima.

"Moramo da donesemo odgovarajuće odluke dok gubimo okruge, jer oni predstavljaju ključni teren kad je u pitanju bezbjednost naroda i glavnih gradova pokrajina", rekao je komandant koalicionih snaga u Afganistanu Austin Miller.

SAD su obećale da će nastaviti da finansijski pomažu afganistansku vojsku, dok je NATO najavio da će nastaviti obuku afganistanskih snaga na lokaciji van Afganistana.

Njemačka je povukla posljednje vojnike iz Afganistana, čime je okončala skoro dvije decenije angažmana u toj zemlji.

Berlin je objavio potpuno povlačenje vojske ubrzo nakon što je iz baze na sjeveru Afganistana u utorak veče poletjelo preostalih 250 njemačkih vojnika.

"Poslije gotovo 20 godina angažmana, posljednji vojnici su večeras napustili Afganistan. Završilo se historijsko poglavlje", napisala je na Twitteru je njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer​.

Također se zahvalila 150.000 muškaraca i žena koji su bili dio misije u Afganistanu od 2001. godine, ističući da mogu da budu ponosni na svoj uspjeh.

Prema podacima njemačke vojske, 59 njenih pripadnika je izgubilo živote u Afganistanu, od čeka 39 u borbama ili napadima pobunjenika.

Italija je u srijedu takođe saopštila da je okončanja njena vojna misija u Afganistanu, nakon što su tu zemlju napustile desetine preostalih italijanskih vojnika.

Zvaničnici su saopštili da je tokom posljednjih 20 godina u Afganistanu služilo 50.000 italijanskih vojnika, od kojih je 53 preminulo a 723 povrijeđeno.

XS
SM
MD
LG