Linkovi

Američka vojska vidi promjene u Sjevernoj Koreji


Kim Džong Un u posjeti jednoj od elektrana u Sjevernoj Koreji
Kim Džong Un u posjeti jednoj od elektrana u Sjevernoj Koreji

Komandant američko-korejskih vojnih snaga, general Vincent Brooks, rekao je da je sjevernokorejski lider Kim Jong Un "čovek od riječi" i da razgovori Donalda Trumpa sa Kim Jong Un-om daju rezultate.

On je na bezbjednosnom forumu u Koloradu ocijenio da se od posljednje raketne probe Sjeverne Koreje u novembru 2017. ponašanje Sjeverne Koreje promijenilo u smjeru koji bi "možda SAD željele".

Predsednik Donald Trump i državni sekretar Mike Pomeo stalno naglašavaju da su optimisti poslije samita Kim Jong Una sa Trumpom u Singapuru.

Državni sekretar Pompeo je rekao da je predsjednik uvjeren da će Sjeverna Koreja nastaviti da sprovodi kompletnu i provjerljivu denuklearizaciju.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo sa Kim Džong Unom
Državni sekretar SAD Majk Pompeo sa Kim Džong Unom

Ipak, neki članovi obavještajnih službi su skeptični kada je riječ o Pjongjangu i pozivaju se na izveštaje da Sjeverna Koreja, suprotno dogovoru, povećava proizvodnju nuklearnog oružja.

Vincent Brooks te izvještaje nije ni demantovao ni potvrdio, ali je priznao da prijetnja i dalje postoji.

"Nismo vidjeli kompletno uništavanje nuklearnih pogona. Ima stvari koje nam govore da i dalje treba raditi po pitanju denuklearizacije. Prijetnje i dalje postoje, ali je očigledno da riječi i djela govore u prilog tome da se situacija mijenja", kaže Brooks.

"Pokazalo se da je Kim Jong Un čovjek od riječi u mnogim prilikama. Držimo ga za riječ".

Kim Džong Un i Donald Tramp na samitu u Singapuru
Kim Džong Un i Donald Tramp na samitu u Singapuru

​Ipak, neki u SAD su i dalje skeptični.

"Mislim da ne treba da pravimo nikakve ustupke Sjevernoj Koreji dok zaista ne počnu da sprovode denuklearizaciju, što za mene znači da počnu da uništavaju svoja nuklearna postrojenja", kaže predsjedavajući Odbora za unutrašnju bezbjednost Predstavničkog doma, republikanac Mike Machol.

Su Mi Teri, bivša analitičarka u CIA, takođe ima rezerve kada je reč o Kim Jong Unu.

"Ne vidim kako to Sjeverna Koreja sprovodi denuklearizaciju. Ne postoji nikakav sporazum o denuklearizaciji, već samo deklaracija iz Singapura koja je nejasna i koja zapravo govori o aspiracijama"

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG