Linkovi

Sjeverna Koreja vratila posmrtne ostatke američkih vojnika iz Korejskog rata


10.07.1950 Foto: AP
10.07.1950 Foto: AP

Sjeverna Koreja poslala je u Južnu Koreju 55 kovčega sa posmrtnim ostacima američkih vojnika koji su poginuli tokom Korejskog rata od 1950. do 1953. godine, saopštili su zvaničnici.

Slanje posmrtnih ostataka, za koje se smatra da su ostaci američkih vojnika, prvi je korak Pjongjanga u sprovođenju sporazuma postignutog na samitu lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una i predsjednika SAD Donalda Trumpa, održanog u Singapuru 12. juna.

"Ovaj trenutak će, nakon toliko godina, biti veliki za mnoge porodice. Hvala, Kim Jong Une", napisao je Trump na "Twitteru".

Iz Bijele kuće ranije je saopšteno da su "postupci Sjeverne Koreje i impuls za pozitivnu promjenu ohrabrujući".

Američki vojni transportni avion sletio je na aerodrom u sjevernokorejskom gradu Vonsan, kako bi posmrtne ostatke vojnika prevezao u avio-bazu Osan u Južnoj Koreji, a zvanična ceremonija povratka ostataka u otadžbinu biće organizovana u srijedu, 1. avgusta, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Više od 7.700 američkih vojnika, koji su se borili u Korejskom ratu, vodi se kao nestalo, a 5.300 njih je nestalo na teritoriji današnje Sjeverne Koreje.

XS
SM
MD
LG