Linkovi

Pompeo stigao u Sjevernu Koreju na razgovore o denuklearizaciji


Državni sekretar SAD, Mike Pompeo, pozdravlja se sa sjevenokorejskim Direktorom Odjeljenja za ujedinjeni front, Kim Jong Čolom (centar) i ministrom inostranih poslova Sjeverne Koreje Ri Jog Hoom, drugim s desna, nakon što je sletio na međnarodni aerodrom Sunan, u Pjongjangu, Sejverna Koreja, 6. jula 2018.
Državni sekretar SAD, Mike Pompeo, pozdravlja se sa sjevenokorejskim Direktorom Odjeljenja za ujedinjeni front, Kim Jong Čolom (centar) i ministrom inostranih poslova Sjeverne Koreje Ri Jog Hoom, drugim s desna, nakon što je sletio na međnarodni aerodrom Sunan, u Pjongjangu, Sejverna Koreja, 6. jula 2018.

Državni sekretar SAD, Mike Pompeo, boravi u Sjevernoj Koreji kako bi vodio dodatne razgovore o okončavanju programa nuklearnog oružja Pjongjanga, usred američkih obavještajnih procjena da sjevernokorejski lider Kim Jong Un nastavlja da razvija infrastrukturu za svoj nuklearni program.

Pompeo se prvo susreo na aerodromu sa Kim Jong Čolom, višim zvaničnikom vladajuće partije i bivšim šefom obavještajne službe i ministrom spoljnih poslova, Ri Jong Hoom, koji su ga dočekali.

"Nakon samita, konsultacije su nastavljene", rekao je Pompeo. "Na ovom putovanju ja tražim da popunim neke detalje u tim posvećenostima i da nastavim zamah prema sprovođenju onoga što su dvojica lidera obećali jednom drugom i svijetu. Očekujem da je DPRK spremna na isto".

Napredak za koji postoji nada mogao bi da bude postignut je vraćanje posmrtnih ostataka američkih vojnika ubijenih tokom Korejskog rata 1950-53. Obje strane sugerisale su da je Sjeverna Koreja voljna da vrati nekolko desetina, ako ne i stotina posmrtnih ostataka.

Ali malo prije Pompeovog dolaska, državni mediji Sjeverne Koreje kritikovali su Washington zbog kriticizma spram sjevernokorejskog odnosa prema ljudskim pravima.

Pompeo, koga je Donald Trump postavio da nadgleda Kimova obećanja data u Singapuru da će denuklearizovati Korejsko poluostrvo, vodiće diskusije u glavnom gradu Sjeverne Koreje dva dana. Ovo je Pompeova treća posjeta Sjevernoj Koreji ove godine i prva tokom koje će noćiti u njoj.

Ciljevi posete državnog sekretara SAD, Majka Pompea, Severnoj Koreji u petak.
Ciljevi posete državnog sekretara SAD, Majka Pompea, Severnoj Koreji u petak.

Na Singapurskom samitu, Kim je pristao na "kompletnu denuklearizaciju" Korejskog poluostrva, ali nisu razrađeni detalji o tome kako i kada bi to moglo da se dogodi. Pompeo se nada da će pritisnuti Sjevernu Koreju da radi ka pisanju plana za okončavanje nuklearnog programa Pjongjanga i da će ona iznijeti detalje kako se može sprovesti verifikacija urađenog.

Ali, američki mediji u posljednjim danima pokazuju slike onoga za šta kažu da je proširenje zgrada koje su u vezi sa nuklearnim programom u Sjevernoj Koreji.

Severnokorejsko postrojenje za proizvodnju raketa u gradu Hamhungu, viđeo na ovom satelistskom snimku napravljenom 29. juna 2018.
Severnokorejsko postrojenje za proizvodnju raketa u gradu Hamhungu, viđeo na ovom satelistskom snimku napravljenom 29. juna 2018.

Trump je, ipak, nastavio da promoviše rezultate samita, čak i uprkos skepticizmu nekih američkih zakonodavaca.

Dan nakon samita, Trump je rekao: "Svi se sada osjećaju mnogo bezbjednijim nego onog dana kada sam preuzeo funkciju. Ne postoji više nuklearna prijetnja iz Sjeverne Koreje".

Ove nedjelje, Trump je na Tviteru rekao da je njegova administracija imala "mnoge dobre razgovore" sa Sjevernokorejcima po pitanju njihovog plana denuklearizacije i zbog čega je "cijela Azija oduševljena". Rekao je, "da nije bilo mene, sada bismo bili u ratu sa Sjevernom Korejom!".

Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednosti, John Bolton, rekao je da bi Sjeverna Koreja mogla da razmontira svoj nuklearni arsenal u godinu dana, ali drugi zvaničmici SAD rekli su da se nadaju da to može da bude postignuto do kraja Trumpovog prvog mandata u Bijeloj kući, januara 2021.

Sung Jun Li, profesor za Korejske studije na Tafts univerzitetu, kaže za Glas Amerike da denuklearizacija znači različite stvari za SAD i Sjevernu Koreju, gdje Washington podrazumijeva da se odnosi samo na Pjongjang, dok Sjeverna Koreja poziva na Korejsko poluostrvo očišćeno od nuklearnog oružja, iako nema indicija da i Južna Koreja posjeduje nuklearni arsenal.

On je rekao da Sjeverna Koreja, "mijenajući mogućnost svog odustajanja od nuklearnog oružja i pozivajući na "postsamitovski samit", drugi sastanak sa Trampom, uspijeva da prevuče pregovore preko detalja bilo kakve denuklearizacije.

Li kaže da je Sjeverna Koreja stvorila "iluziju, privid ustupaka" prema Sjedinjenim Državama oslobađajući trojicu Amerikanaca koje je držala i uništavajući jedno od svojih postrojenja za nuklearne probe, kako bi ponukala SAD da olakšaju sankcije prema, no Washington nije pokazao znake popuštanja.

On kaže da su se odnosi između SAD i Sjeverne Koreje "dramatično preokrenuli" u sjevernokorejsku korist tokom posljednjih nekoliko mjeseci.

Li kaže da je Kimovo proširenje nuklearne infrastrukture, čak i nakon Singapurskog samita, "ono što Sjeverna Koreja radi tokom posljednjih 25 godina", dajući obećanja u zamjenu za razvučene pregovore u nadi da će dobiti ustupke od SAD.

(Victor Beti iz Glasa Amerike učestvovao je u pisanju ove priče.)

XS
SM
MD
LG