Linkovi

Putin kaže da će razmotriti opcije ako Zapad ne ispuni zahtjeve Rusije


Vladimir Putin (Alexey Nikolsky-Sputnik)
Vladimir Putin (Alexey Nikolsky-Sputnik)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će razmisliti o različitim opcijama ukoliko Zapad ne ispuni zahtjeve Moskve za bezbjednosnim garancijama, u trenutku pojačanih tenzija čiji dio čine i raspoređivanje ruskih trupa u blizini Ukrajine, izvijestio je Radio Slobodna Evropa.

Zvanična Moskva je tokom decembra podnela nacrt garancija kojima, između ostalog, traži prekid navodnog širenja Sjevernoatlantske alijanse (NATO) na istok i vojne saradnje sa zemljama kao što su Ukrajina i Gruzija.

"Rusija će biti primorana da preduzme adekvatne mjere ako Zapad nastavi agresivni kurs na pragu naše kuće", poručio je Vladimir Putin.

Na pitanje da precizira kakav bi mogao bi mogao biti odgovor Moskve – Putin je u komentarima koje je u nedjelju emitovala ruska državna televizija rekao da bi, kako se izrazio, mogao biti raznovrstan.

"Zavisiće od prijedloga koje podnesu naši vojni stručnjaci", odgovorio je Putin.

Ruski predsjednik u odgovoru nije pružio više detalja.

Sa druge strane, američka strana izjasnila se da je voljna da razgovara o ruskim zahtjevima. Nezvanično, međutim, zvaničnici u Washingtonu – ali i drugdje, ukazuju da su neki od ruskih zahtjeva neizvodljivi ili nemogući – odnosno da su suštinski suprotstavljeni zapadnim vrijednostima.

Međutim, Sjedinjene Države i saveznici usaglasili su se da u januaru počnu razgovore sa Moskvom kako bi razmotrili njene zabrinutosti.

Sa tim u vezi, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je donio odluku da 12. januara sazove sastanak Saveta NATO-a i Rusije i da je u vezi sa tim Alijansa u kontaktu sa Rusijom.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je prijedlog još u razmatranju dok, kako je ukazano, format i vrijeme zahtijevaju pojašnjenje.

Inače, to bi bio prvi susret sve strane poslije dvije i po godine pauze.

Ukrajina i njene zapadne saveznice optužuju Rusiju da je u blizini granice sa tom zemljom rasporedila oko 100.000 vojnika kao mogući uvod u invaziju. SAD i Evropska unija zaprijetile su Moskvi teškim posljedicama u slučaju vojne eskalacije.

Rusija je demantovala da namjerava da sprovede invaziju.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je više od 10.000 vojnika okončalo vježbe u blizini Ukrajine i da se nakon toga vraćaju u svoje baze.

Navedeno je i da su vježbe održane u nekoliko južnih regiona poput Rostova i Krasnodara, Stavropoljs, Astrahanja i Sjevernog Kavkaza.

Također, ukazano je da su vježbe održane i na teritoriji ruskog saveznika Jermenije, na području okupiranog poluostrva Krim, kao i otcjepljenim gruzijskim regionima Abhaziji i Južnoj Osetiji.

U tekstu su korištene informacije agencija AP i AFP, kao i projekta Current Time Radija Slobodna Evropa i Glasa Amerike.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG