Linkovi

Zapad osuđuje angažovanje ruskih plaćenika u Maliju


The Malian flag is hoisted during the handover ceremony of the Barkhane military base from the French to the Malian army in Timbuktu, on Dec. 14, 2021.
The Malian flag is hoisted during the handover ceremony of the Barkhane military base from the French to the Malian army in Timbuktu, on Dec. 14, 2021.

Više od desetak zapadnih sila u četvrtak je izrazilo ljutnju što su se ruski plaćenici koji rade za kontroverznu Wagnerovu grupu počeli razmještati u Maliju, optužujući Moskvu da daje materijalnu potporu borcima.

Sile uključene u borbu protiv pobune u Maliju, uključujući Kanadu, Njemačku, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo, rekle su da "snažno osuđuju raspoređivanje vojnika plaćenika na teritoriju Malija".

Bilo je to jedno od prvih službenih priznanja zapadnih prijestolnica da je u Maliju počelo raspoređivanje boraca nakon višemjesečnih upozorenja vladi Bamaka. No, u priopćenju se ne navodi da bi prisutnost Wagnerove skupine u Maliju rezultirala povlačenjem stranih snaga.

"Ovo raspoređivanje može samo dodatno pogoršati sigurnosnu situaciju u zapadnoj Africi, dovesti do pogoršanja situacije s ljudskim pravima u Maliju (i) ugroziti sporazum o miru i pomirenju u Maliju", priopćilo je 15 sila.

Rekli su da "duboko žale" zbog izbora malijskih vlasti da koriste "već oskudna javna sredstva" za plaćanje stranih plaćenika umjesto podrške malijskim oružanim snagama.

U poruci Moskvi, u priopćenju se dodaje: "Svjesni smo umiješanosti vlade Ruske Federacije u pružanje materijalne potpore raspoređivanju Wagnerove skupine u Maliju i pozivamo Rusiju da se vrati na odgovorno i konstruktivno ponašanje u regiji ."

Wagnerova prisutnost

Izvor iz francuske vlade koji je tražio da ostane neimenovan rekao je da su zabilježene intenzivne aktivnosti tokom razmještaja.

"Vidimo ponovljene zračne rotacije s vojnim transportnim zrakoplovima koji pripadaju ruskoj vojsci i instalacijama u zračnoj luci Bamako kako bi se omogućio dolazak značajnog broja plaćenika", rekao je izvor.

Također su zabilježene česte posjete Wagnerovih rukovoditelja Bamaku i aktivnosti ruskih geologa poznatih po povezanosti s Wagnerom, prema izvoru.

Washington nije bio potpisnik izjave, ali je američki državni tajnik Antony Blinken prošlog tjedna upozorio Mali da ne prihvaća Wagnerove plaćenike, rekavši da bi sporazum preusmjerio potrebna sredstva i dodatno destabilizirao zemlju.

Povećana je zabrinutost zbog situacije u Maliju pod tranzicijskim čelnikom pukovnikom Assimijem Goitom, koji je preuzeo dužnost u lipnju nakon drugog državnog udara u manje od godinu dana, i zbog straha da će izostati obveza održavanja izbora u veljači.

Francuski izvor je rekao da je raspoređivanje Wagnerovih trupa "simptom" stava sadašnjih vlasti prema tranziciji i pokazao da umjesto da utiru put civilnoj vlasti, žele "ostati na mjestu".

Kontroverzne radnje

Grupa Wagner izazvala je kontroverze svojim sudjelovanjem u Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici i sukobu u istočnoj Ukrajini. Ministri Europske unije složili su se uvesti dodatne sankcije protiv Wagnera.

Rusija poriče bilo kakvu povezanost vlade s tom grupom, ali je jedinica povezana s Jevgenijem Prigožinom, biznismenom bliskim predsjedniku Vladimiru Putinu koji je pogođen zasebnim sankcijama zbog miješanja u američke izbore 2016. godine.

Prigozhin, kojeg su zbog ugovora o ugostiteljstvu u Kremlju prozvali "Putinovim kuharom", poriče bilo kakvu povezanost s Wagnerom.

Mali je epicentar pobune koja je započela na sjeveru zemlje 2012., a proširila se tri godine kasnije na susjedni Niger i Burkinu Faso.

Francuska je intervenirala 2013. i sada ima otprilike 5.000 vojnika u regiji, ali planira smanjiti taj broj na 2.500-3.000 do 2023. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron trebao je ovog tjedna u posjetu Maliju izraziti zabrinutost u vezi s Wagnerovim angažmanom kako bi se prvi put sastao s Goitom.

Njegovo je putovanje, međutim, prekinuto, a Pariz je okrivio pandemiju COVID-19.

Paris je rekao da bi bilo kakvo raspoređivanje Wagnerove milicije nespojivo s prisutnošću francuskih vojnika.

U priopćenju 15 sila navodi se da planiraju ostati angažirani u Maliju, rekavši da "nećemo odustati od naših napora da odgovorimo na potrebe stanovništva Malija".

XS
SM
MD
LG