Linkovi

NATO poziva na samit sa Rusijom 12. januara


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio je da se održi samit sa Rusijom 12. januara i sada Moskva treba da saopšti da li na to pristaje, rekao je neimenovani portparol Alijanse.

Stoltenberg je nekoliko puta u prethodnim mjesecima pozivao da se održi dijalog sa Moskvom, ali Rusija nije pozitivno odgovorila.

"U kontaktu smo sa Rusijom u vezi sa sastankom 12. januara", rekao je neimenovani portparol NATO-a.

NATO od 2014. poziva Rusiju, koja je tada anektirala Krim od Ukrajine, da poštuje teritorijalni integritet susjedne zemlje.

Zapad optužuje Rusiju da finansira separatiste u istočnoj Ukrajini, koji su zauzeli dodatne teritorije poslije aneksije Krima. Rusija to negira i tvrdi da je sukob, u kojem je stradalo više od 13.000 ljudi, genocid.

Tenzije su sada ponovo povišene zbog raspoređivanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom. Moskva tvrdi da ne planira ofanzivu na Ukrajinu, a od NATO-a traži da u članstvo ne primi bivše sovjetske republike.

Stoltenbergov prijedlog za razgovore je prvi pošto je Moskva ispostavila zahtjeve. Istog dana planiran je i samit šefova vojski 30 članica NATO-a u Briselu.

XS
SM
MD
LG