Linkovi

Prvi čovjek ambasade SAD u Ukrajini svjedoči pred Kongresom


William Taylor (Foto: AP)
William Taylor (Foto: AP)

Dugogodišnji američki diplomata William Taylor pojaviće se pred zakonodavcima u Predstavničkom domu u utorak, u okviru istrage o opozivu Donalda Trumpa i optužbama da je predsjednik SAD uslovljavao odobrenu vojnu pomoć Ukrajini otvaranjem istrage u toj zemlji protiv bivšeg potpredjsednika Joe Bidena i njegovog sina.

Otpravnik poslova ambasade SAD u Ukrajini, Taylor će svjedočiti iza zatvorenih vrata o nizu SMS poruka, koje je razmijenio sa drugim zvaničnicima, u kojima izražava zabrinutost o postupcima Bijele kuće. U jednoj od poruka, Taylor je napisao da je "ludost zadržavati bezbjednosnu pomoć stranoj zemlji zbog pomoći u političkoj kampanji".

Zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu Laura Cooper, koja radi na pitanjima u vezi sa Rusijom i Ukrajinom u Pentagonu, treba da svjedoči pred Kongresom u srijedu.

Demokratska istraga o opozivu predsjednika Trumpa pokrenuta je kada je uzbunjivač iz obavještajne zajednice izrazio zabrinutost generalnom inspektoru u vezi sa telefonskim pozivom, koji je Trump imao 25. jula sa ukrajinskim poredsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Donald Trump
Donald Trump

U tom razgovoru djelovalo je kao da vrši pritisak na Zelenskog da otvori istragu protiv bivšeg potpredsjednika SAD Joe Bidena koji je jedan od vodećih kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke na izborima 2020.

Trump optužuje Bidena da je prijetio da će spriječiti zajam Ukrajini, ukoliko ne zaustavi raniju istragu u vezi sa korupcijom u kompaniji za proizvodnju gasa, u kojoj je njegov sin Hunter bio zaposlen.

Ne postoje dokazi da su bilo Joe, bilo Hunter Biden učinili nešto protivzakonito. Međutim, tražiti od strane vlade da "iskopa" negativne informacije o rivalu smtra se miješanjem u predsjedničke izbore, što je prekršaj zbog kojeg predsjednik može da bude opozvan.

Joe Biden
Joe Biden

Trump insistira da nije bilo takozvanog "ja tebi, ti meni" zahtijeva tokom njegovog poziva Zelenskom, razgovor je više puta opisao kao "savršen" i nastavlja da optužuje Predstavnički dom kojim rukovode demokrate da vodi "lov na vještice" protiv njega.

Međutim, Trumpov vršilac dužnosti šefa kabineta Mick Mulvaney​ prošle nedjelje je priznao novinarima da je tramp "zamrznuo" skoro 400 miliona dolara pomoći Ukrajini zbog zabrinutosti u vezi sa korupcijom u toj zemlji i sumnjama da je bila umiješana u rusko hakovanje elektronskih poruka u Demokratskom nacionalnom komitetu 2016.

Mulvaney je prkosno rekao da će uvijek biti političkog uticaja kada se radi o spoljnoj politici i rekao novinarima da se "pomire s tim". Poslije je objavio saopštenje u kojem je pokušao da razjasni svoj komentar.

Adam Schiff
Adam Schiff

Pošto je Trump u ponedjeljak apelovao na republikance da budu "snažniji i bore se" protiv istrage, oni su po svemu sudeći odgovorili predstavljanjem rezolucije protiv demokrate iz Kalifornije Adama Schiffa, koji kao predsjednik Odbora za obavještajna pitanja vodi istragu o opozivu. Rezolucija međutim nije prošla, jer je protiv nje glasalo 218 konghresmena, dok ju je podržalo 185.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG