Linkovi

Uhapšena dvojica saradnika Trumpovog ličnog advokata Giulianija


Saradnici Rudyja Giulianija Lev Parnas (lijevo) i Igor Fruman, na fotografijama koje je objavila kancelarija šerifa u Aleksandriji, koja ih je privela (Foto: AP/Alexandria Sheriff's Office)
Saradnici Rudyja Giulianija Lev Parnas (lijevo) i Igor Fruman, na fotografijama koje je objavila kancelarija šerifa u Aleksandriji, koja ih je privela (Foto: AP/Alexandria Sheriff's Office)

Dvojica saradnika Trumpovog ličnog advokata Rudyja Giulianija uhapšena su pod optužbom da su prekršili zakon o finansiranju kampanje.

Lev Parnas, Amerikanac ukrajinskog porijekla i Igor Furman, Bjelorus sa američkim državljanstvom, navodno su Giulianiju pomogli da istraži navode o koruptivnim poslovima Joe Bidena i njegovog sina Huntera u Ukrajini, a uhapšeni su na aerodromu u okolini Washingtona pri pokušaju da napuste zemlju.

Demokrate u Kongresu smatraju da je Trump to tražio od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i zbog toga su pokrenule istrage u proceduri njegovog opoziva. Ukrajinski predsjednik je ranije izjavio da želi da istraži korupciju u svojoj zemlji, ali je odbio da kaže da li bi to uradio na zahtjev američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Zelenski insistira da ga Donald Trump nije ucjenjivao tokom telefonskog razgovora u julu.

“Nije bilo korupcije, to je bio običan telefonski razgovor”.

Istovremeno, Donald Trump tvrdi da je korumpiran - uzbunjivač.

“Ispostavilo se da je uzbunjivač demokrata, i da, kao takav, radi sa jednim od mojih protivnika koji bi mogao da mi bude protivkandidat. Sve ovo je prevara”.

Tu tvrdnju, međutim, osporavaju advokati uzbunjivača i kažu da “njihov klijent nikada nije radio za političku partiju, kandidata ili kampanju”, kao i da je “imao kontakt sa predsjedničkim kandidatima tek kada su stupili na funkciju”.

Bivši potpredsjednik Joe Biden u međuvremenu je, po prvi put, otvoreno podržao opoziv Trumpa.

“Da bismo sačuvali ustav, demokratiju, integritet – on mora biti opozvan”.

I većina registrovanih birača podržava opoziv. Anketa kablovske TV mreže Fox News pokazuje da 51 odsto ispitanika želi da predsjednik bude opozvan i razriješen funkcije.

Predsednik Trump odgovara na Twitteru da “otkad je objavio predsjedničku kandidaturu nije imao dobre rezultate u Foxovim anketama i da im istraživači javnog mnijjenja ništa ne valjaju”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG