Linkovi

U slučaju suđenja o opozivu, Trump računa na Senat da ga oslobodi


Kupola zgrade Kongresa na Capitol Hillu (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Kupola zgrade Kongresa na Capitol Hillu (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Ukoliko demokrate odluče da u Predstavničkom domu stave na glasanje prijedlog o opozivu predsjednika Trumpa, i usvoje ga, to bi dovelo do suđenja o opozivu u Senatu.

Međutim, u gornjem domu Kongresa predsjednik i republikanci koji ga podržavaju imaju ubjedljivu prednost, i kako sada stvari stoje, senatori bi vjerovatno glasali da Trumpa oslobode optužbi.

Predsjednik Trump stalno kritikuje istragu o opozivu koju vode demokrate:

Donald Trump
Donald Trump

“To što su uradili ovoj zemlji je nezamislivo i sreća što sam ja predsjednik, jer mnogi kažu da bi rijetko ko mogao da se nosi sa tim. Ali ja se na neki način hranim time. Znate zašto? Zato što je tako važno.”

U centru istrage su Trumpovi pokušaji da ubijedi druge zemlje da istraže rad njegovog političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Joe Bidena. Demokrate takve postupke predsjednika vide kao zloupotrebu položaja, među njima i Adam Schiff, koji predskedava Odborom za obavještajna pitanja.

“Ovo je jedna od svega nekoliko istraga o opozivu koje su ikada vođene u istoriji naše zemlje. Centralno je pitanje da li je predsjednik zloupotrijebio položaj da bi dobio političku pomoć u svojoj kampanji za reizbor i to učinio na uštrb naše nacionalne bezbjednosti”, kaže on.

Trump poriče da je uradio bilo šta loše i kaže da se fokusirao na borbu protiv korupcije, a ne politiku.

Republikanski članovi Kongresa koji brane predsjednika protiv su svake

Joe Biden
Joe Biden

inicijative o opozivu. Ali Predstavnički dom sa demokratskom većinom možda ide ka tome da Trump postane tek treći predsjednik u istoriji protiv kojeg je vođen postupak opoziva, kaže pravni analitičar Paul Schiff Berman​.

“Ovo su izuzetno opasne tvrdnje. Nisam siguran da smo ikada u istoriji imali predsjednika koji je vodio spoljnu potliku tako da stekne ličnu, političku korist”, kaže on.

Opoziv u Predstavničkom domu je samo prvi korak, ističe Willam Galston, stručnjak Instituta Brookings.

“Ako se u Predstavničkom domu glasa o opozivu, u američkom sistemu taj dom služi kao tužilac koji dokazuje svoju optužbu, ali prava porota je američki Senat, a tu je potrebna dvotrećinska većina da bi se predsjednik Trump smijenio sa položaja”, kaže Galston.

Republikanci imaju većinu u Senatu, a predsjednik je uvjeren da zna šta bi se dogodilo ako dođe do suđenja.

“A onda će sve da dođe pred Senat i mi ćemo pobijediti. Republikanci su veoma jedinstveni. Ovo je najveći lov na vještice u istoriji naše zemlje”, kaže Trump.

Kopija pisma "uzbunjivača" koje je vršilac dužnosti direktor nacionalnih obavještajnih službi predao Senatu i Odboru za obavještajna pitanja Predstavničkog doma.
Kopija pisma "uzbunjivača" koje je vršilac dužnosti direktor nacionalnih obavještajnih službi predao Senatu i Odboru za obavještajna pitanja Predstavničkog doma.

Da bi se predsjednik osudio i smijenio potrebna je dvotrećinska većina u Senatu, odnosno 67 od 100 članova. To je težak zadatak za demokrate, kako stvari sada stoje, ističe Galston.

“To bi značilo da 20 od 53 republikanska senatora treba da pređu na stranu demokrata da bi se smijenio predsjednik. To zahtijeva mnogo širu koaliciju i mnogo veće prelaženje stranačkih linija nego što smo do sada vidjeli”, kaže on.

Bill Clinton
Bill Clinton

Prethodno suđenje o opozivu u Senatu održano je 1999. godine, kada je predsjednik Bill Clinton oslobođen optužbi koje su se odnosile na aferu sa pripravnicom u Bijeloj kući Monikom Lewinsky.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG