Linkovi

Pompeov bivši savjetnik svjedok u istrazi o opozivu Trumpa


Bivši savjetnik državnog sekretara SAD Majkl Mekinli dolazi u Kongres
Bivši savjetnik državnog sekretara SAD Majkl Mekinli dolazi u Kongres

Majkl Mekinli, bivši najbliži savjetnik državog sekretara SAD Majka Pompea, svjedočiće u istrazi o opozivu predsjednika Trumpa u Kongresu.

Mekinli je naprasno podnio ostavku prošle nedjelje.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa vode istragu o tome da li je Donald Trump pritiskao ukrajinskog predsjednika da mu dostavi kompromitujuće podatke o demokratskom rivalu Džou Bajdenu.

Majkl Mekinli je karijerni diplomata, bio je ambasador u Brazilu i Afganistanu, i nema direktne veze sa Ukrajinom, ali se očekuje da bi, kao Pompeov najbliži saradnik, mogao da pruži uvid u komunikaciju.

Prethodni svjedoci u Kongresu su rekli da su Trumpov lični advokat Rudi Đulijani i ostali skrajnuli diplomatsko osoblje u odnosima sa Ukrajinom.

Bivša savetnica predsjednika Donalda Trumpa za Rusiju i Evropu Fiona Hil svjedočila je u ponedjeljak pred Kongresom da se snažno protivila smjeni bivše američke ambasadorke u Ukrajini Mari Jovanovič, a da joj je bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton dao instrukcije da pravnicima u Bijeloj kući prenese zabrinutost u vezi sa naporima da se izvrši pritisak na Ukrajinu.

Pred Kongresom je govorila i bivša ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič koja je rekla da je predsjednik Trump pritiskao State Department da je povuče s položaja na osnovu "neosnovanih i lažnih tvrdnji".

U istrazi je svjedočio i bivši specijalni izaslanik Bijele kuće za Ukrajinu Kurt Volker, a u četvrtak bi trebalo da svjedoči i ambasador SAD u EU Gordon Sondlend, koji je ranije odbio da se pojavi pred Kongresom.

Trumpov lični advokat Rudi Đulijani i potpredsjednik SAD Majk Pens odbili su da se odazovu obavezujućim pozivima da dostave dokumenta u vezi sa Ukrajinom.

Pentagon je takođe saopštio da Kongresu neće davati dokumenta zbog "legalnih i praktičnih pitanja". Kancelarija za budžet Bijele kuće isto nije odgovorila na poziv.

Predsjedavajući Odbora za obaveštajna pitanja Adam Šif rekao je da su "pronađeni značajni dokazi da je Trump zloupotrijebio položaj" i da će nastaviti da razotrkivaju istinu.

Donald Trump je na Tviteru ponovo kritikovao istragu demokrata i nazvao je "fabrikovanim lažima i izmišljotinama".

Anketa Rojtersa i Ipsosa od utorka pokazuje da 43 odsto odraslih u SAD vjeruje da Tramp treba da bude opozvan, 42 odsto smatra da ne treba, a 14 odsto nije sigurno.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG