Linkovi

Pretres u Kongresu: Trump pritiskao Pencea da poništi izbore


Detalj sa pretresa pred odborom koji istražuje napad na američki Kongres.
Detalj sa pretresa pred odborom koji istražuje napad na američki Kongres.

Bivši američki predsjednik Donald Trump vršio je pritisak na potpredsjednika Mikea Pencea da poništi rezultate izbora na kojima je Trump poražen, uprkos tome što mu je više puta ukazano da Pence nema ovlaštenja za to, saopštili su nekadašnji pomoćnici bivšeg američkog potpredsjednika tokom pretresa pred odborom koji istražuje napad na američki Kongres 6. januara 2021.

"Mike Pence je rekao ne i odolio je pritisku. Znao je da je to nezakonito i pogrešno. Zbog hrabrosti je bio u izuzetnoj opasnosti", izjavio je Bennie Thompson, predsjedavajući istražnog odbora iz redova demokrata.

Michael Luttig, penzionisani sudija iz redova republikanaca i savjetnik Pencea, prvi je govorio tokom pretresa pred odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa.

On je rekao da bi proglašenje Trumpove pobjede na predsjedničkim izborima Sjedinjene Države gurnulo u stanje, kako se izrazio, približno revoluciji i ustavne krize.

Michael Luttig tokom pretresa u Kongresu.
Michael Luttig tokom pretresa u Kongresu.

"Takva kriza bila bi prva od nastanka Sjedinjenih Država. Vjerujem da bi odbor trebalo da istraži da li je koncept vladavine prava bio narušen prije nereda", detalji su izlaganja Luttiga.

Prema njegovim riječima, tvrdnje Johna Eastmana, bivšeg pravnog zastupnika Trumpove kampanje da Pence može da odbaci rezultate brojanja elektorskih glasova bile su netačne.

"Za to nije bilo nikakve osnove. Nikakve", rekao je Luttig, podsjećajući na navode Dvanaestog amandmana američkog Ustava koji, kako je naveo, to potvrđuje.

Donald Trump je u više navrata odbacivao optužbe o nepočinstvima dok je, sa druge strane, ponavljao neutemeljene optužbe da je izborni poraz doživio isključivo zbog izborne prevare od koje je korist imao demokratski kandidat Biden.

Trump i njegove pristalice, uključujući brojne republikanske članove Kongresa, odbacuju istragu, tvrdeći da se radi o političkom lovu na vještice.

Tokom pretresa republikanka Liz Cheney, potpredsjednica istražnog odbora Predstavničkog doma, prisutnima je pustila snimak bivšeg potpredsjednika Pencea u kome govori o Trumpovim tvrdnjama da je imao pravo da poništi izbore.

"Predsjednik Trump nije bio u pravu. Nisam imao pravo na to", naveo je Pence u snimku.

Greg Jacob tokom svjedočenja u Kongresu.
Greg Jacob tokom svjedočenja u Kongresu.

Greg Jacob, glavni savjetnik bivšeg američkog potpredsjednika, rekao je tokom pretresa da je pravni tim Pencea razmatrao sve izbore koji su održani u SAD-u, provjeravajući ima li aktuelni potpredsjednik ovlaštenje da poništi glasove elektorskog koledža.

"Proučili smo Zakon o prebrojavanju izbora, ispitali praksu u skladu sa tim zakonskim rješenjem i uvidjeli da nijedan potpredsjednik tokom posljednjih 230 godina nikada nije tvrdio da ima takvu vrstu ovlaštenja. U historiji Sjedinjenih Država nikada nije donijeta odluka da se elektorski glasovi vrate na ponovno prebrojavanje", rekao je on.

Marc Short, koji je obavljao funkciju šefa Penceovog kabineta, rekao je snimljenom obraćanju, da je bivši potpredsjednik Trumpu više puta prenio da nema ovlaštenja da spriječi potvrdu rezultata glasanja, što je bivši predsjednik tražio od njega.

Trump je poništavanje izbora, kako navodi agencija Reuters, smatrao posljednjom šansom da ostane na funkciji predsjednika – uprkos porazu koji je doživio na biralištima.

Njegove pristalice okupile su se u centru američke prijestolnice na protestu tokom koga je Trump ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsjedničke izbore obilježile nepravilnosti i krađa.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela koji su bili primorani da se kriju i bježe.

Napad je počinjen poslije marša prema Capitolu, u kojem su učestvovale hiljade pristalica Trumpa uz, između ostalog, i povike: "Objesite Mikea Pencea" u trenucima dok je Pence predsjedavao sjednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bidenova pobjeda.

Pojedini su uz sebe imali improvizirana vješala, navodeći da su namijenjena bivšem potpredsjedniku.

Tokom nereda život je izgubilo pet osoba, dok je povrijeđeno više od 140 policajaca. Privedeno je i optuženo više od 840 osoba.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobjedu aktuelnog predsjednika Baidena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj historiji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobjednika na predsjedničkim izborima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG