Linkovi

Trumpove izborne tvrdnje u fokusu dok se nastavljaju saslušanja o neredima 6. januara


Detalj sa saslušanja od 9. juna 2022.
Detalj sa saslušanja od 9. juna 2022.

Kongresni odbor koje istražuje nerede u američkom Capitolu od 6. januara 2021. održava svoju drugu javnu raspravu u ponedjeljak. Menadžer kampanje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa je među onima koji će svjedočiti na sjednici koja se fokusira na Trumpove neosnovane optužbe o izbornoj prijevari.

Članovi odbora rekli su u nedjelju da će se na predstojećim saslušanjima pojaviti mnogo više dokaza da je Trump znao da je izgubio svoju kandidaturu za reizbor, a ipak je podstakao haos govoreći pristalicama da je prevaren za još jedan četverogodišnji mandat.

Trump je "apsolutno znao da je izgubio", rekao je za CNN američki kongresmen Jamie Raskin, demokrata iz Marylanda. "Svaka razumna osoba morala je znati da širi veliku laž" tvrdeći, kao što to čini do danas, da je pobijedio na izborima u novembru 2020. nad demokratom Joeom Bidenom, rekao Raskin.

Raskin je opisao Trumpove postupke kao ohrabrivanje "masovnog napada na našu demokratiju", dok je demokratski kongresmen iz Californije Adam Schiff za ABC rekao: "Dok je ovaj napad trajao, nije učinio ništa da ga zaustavi" do nekoliko sati nakon početka.

Schiff je tvrdio da je Trump "iznevjerio dužnost (svojim) nečinjenjem tog dana" ne pokušavajući prekinuti nerede više od dva sata dok su njegove pristalice divljale Capitolom, pljačkajući kongresne urede i prisiljavajući zakonodavce da pobjegnu iz Senata i Predstavničkog doma radi vlastite sigurnosti.

Raskin i Schiiff su rekli da su predsjednik odbora, demokratski kongresmen Bennie Thompson i potpredsjednica odbora, republikanka Liz Cheney, samo iznijeli široke obrise nalaza istražnog komiteta Predstavničkog doma na prošlosedmičnom uvodnom saslušanju koje je prenosila televizija u udarnim večernjim satima.

Planirano je još najmanje šest javnih rasprava u naredne dvije sedmice.

"Nema sumnje da je predsjednik formirao rulju, predsjednik je podstakao rulju, predsjednik se obratio rulji. On je zapalio vatru", rekla je Cheney u svom uvodnom izlaganju prošlog četvrtka optužujući Trumpa da je nezakonito pokušao promijeniti izborni rezultat kako bi ostao na vlasti i pozivajući pristalice da blokiraju zakonodavce da potvrde Bidenovu pobjedu.

Trump je, objavljujući na vlastitoj društvenoj platformi ISTINA, saslušanje odbora u četvrtak navečer nazvao "jednostranim, potpuno stranačkim, POLITIČKIM LOVOM NA VJEŠTICE!". Odbacio je snimak svoje starije kćerke Ivanke koja se složila s bivšim državnim tužiocem Williamom Barrom da nema širokih dokaza o političkoj prijevari na izborima i da je Biden pošteno pobijedio.

Trump je rekao da se njegova kćerka, koja mu je bila savjetnica u Bijeloj kući, "odjavila" do trenutka kada je sprovedeno ponovno prebrojavanje glasova.

Cheney je iznijela slučaj protiv Trumpa slično kao što bi tužilac mogao učiniti u uvodnoj riječi na krivičnom suđenju, iako komisija Predstavničkog doma može samo iznijeti slučaj javnosti, a ne podizati optužnice protiv bilo koga. Odbor bi, ako to odluči, moglo proslijediti svoje nalaze i transkripte oko hiljadu svjedoka koje je intervjuisalo Ministarstvu pravde na razmatranje da li da optuži bilo koga, uključujući Trumpa, za planiranje i izvođenje nereda.

"Vladavina prava treba da važi podjednako za sve", rekao je Schiff o Trumpu. "Treba ih istražiti ako postoje vjerodostojni dokazi, a vjerujem da postoje."

Više od 800 Trumpovih pristalica već je optuženo za haos u Capitolu, a više od 300 ih je priznalo krivicu ili je osuđeno, dok su preostali slučajevi još uvijek neriješeni.

XS
SM
MD
LG