Linkovi

Komisija za istragu upada u Kongres 6. januara okrivila Donalda Trumpa


Prvi javni pretres o zaključcima Komisije za istragu upada u Kongres 6. januara održan je u udarnom večernjem terminu za američke medije, 9. juna 2022. (Foto: Reuters/Jabin Botsford)
Prvi javni pretres o zaključcima Komisije za istragu upada u Kongres 6. januara održan je u udarnom večernjem terminu za američke medije, 9. juna 2022. (Foto: Reuters/Jabin Botsford)

Komisija Predstavničkog doma koja istražuje upad u američki Kongres 6. januara 2021, krivicu za te događaje je odlučno pripisala Donaldu Trumpu, navodeći da se nije radilo o spontanim neredima već "pokušaju puča" i direktnom rezultatu pokušaja poraženog predsjednika da poništi rezultat izbora 2020.

Uz emitovanje 12-minutnog video snimka smrtonosnog nasilja, koji do sada nije javno prikazan, i iznenađujuća svjedočenja najbližih Trumpovih saradnika, komisija za 6. januar je uz brojne detalje iznijela argument da su Trumpove ponavljane laži o izbornoj prevari i javni pokušaj da zaustavi proglašenje pobjede Joea Bidena doveli do napada i ugrozili američku demokratiju.

"Demokratija je i dalje u opasnosti", upozorio je predsjedavajući komisije, demokratski kongresmen Bennie Thompson na pretresu koji je održan u 8 sati uveče u udarnom televizijskom terminu, kako bi ga vidjelo što je moguće više Amerikanaca.

"6. januar je bio kulminacija pokušaja puča, drski pokušaj, kako je to jedan izgrednik rekao ubrzo poslije 6. januara, da se zbaci vlada", izjavio je Tompson. "Nasilje nije bilo slučajnost".

Komisija je emitovala video snimak, koji ranije nije javno prikazan, u kojem bivši sekretar za pravosuđe William Barr priča kako je rekao Trumpu da su tvrdnje o namještenim izborima - obična glupost.

Na drugom snimku, kćerka bivšeg predsjednika Ivanka Trump svjedočila je da poštuje Barrovo mišljenje da nije bilo izborne krađe.

"Prihvatila sam to što je rekao", rekla je ona.

Snimak razgovora Ivanke Trump sa članovima Komisije za događaje 6. januara emitovan je tokom pretresa u četvrtak uveče.
Snimak razgovora Ivanke Trump sa članovima Komisije za događaje 6. januara emitovan je tokom pretresa u četvrtak uveče.

Na nekim od snimaka vide se lideri ekstremističkih organizacija "Čuvari zakletve" i "Ponosni momci" kako se pripremaju da upadnu u Capitol da bi se borili za Trumpa.

"Predsjednik Trump je okupio nasilnu rulju", izjavila je republikanka Liz Cheney, članica Predstavničkog doma i potpredsjednica komisije, koja je vodila veći deo pretresa.

“Kada predsednik ne preduzme korake neophodne da bi se sačuvala naša unija - ili još gore izazove ustavnu krizu - nalazimo se u trenutku maksimalne opasnosti po našu republiku".

U sali su se čuli glasni uzdasi iznenađenja kada je Cheney pročitala jedno svjedočenje prema kojem je, kada je Trumpu rečeno da rulja u Capitolu skandira da potpredsjednik Mike Pence "treba da visi", Trump odgovorio da su "možda u pravu" i da "on to zaslužuje".

Trump je bio ljut na Pencea zato što je, kao predsjedavajući sjednice u Kongresu, odbio njegovo naređenje da spriječi potvrdu Bidenove pobjede.

Harry Dunn, pripadnik policije Capitola, i Sandra Graza, partnerka policajca Briana Sicknicka koji je preminuo ubrzo poslije napada 6. januara, reaguju na video snimak upada u Kongres.
Harry Dunn, pripadnik policije Capitola, i Sandra Graza, partnerka policajca Briana Sicknicka koji je preminuo ubrzo poslije napada 6. januara, reaguju na video snimak upada u Kongres.

Policajci koji su se borili protiv izgrednika tješili su jedni druge dok su sjedeli na pretresu i ponovo proživljavali nasilje koje su preživjeli 6. januara. Policajac Harry Dunn je zasuzio gledajući snimak kamera sa policijske opreme na kojem se vidi kako izgrednici udaraju njega i njegove kolege palicama za bejzbol i postoljima za zastave.

Predsjednik Biden, koji u Los Angelesu prisustvovao Samitu zemalja američkog kontinenta, rekao je da će mnogi gledaoci "po prvi put vidjeti brojne detalje o događajima 6. januara".

Trump, koji i dalje ne pokazuje žaljenje zbog tih događaja, ponovo je odbacio cijelu istragu i čak objavio na društvenim mrežama da je 6. januar "predstavljao najveći pokret u historiji naše zemlje".

Republikanci iz Odbora za pravosuđe u predstavničkom domu su na Twitteru napisali: "Sve. Stare. Vijesti".

Naredne nedjelje javni pretresi možda neće promijeniti stavove u politički polarizovanoj Americi. Međutim, cilj istrage komisije koja je razgovarala sa oko hiljadu svjedoka, jeste da njeni podaci ostanu upisani u historiju kao javni zapis. U konačnom izvještaju pružiće se pregled najtežeg napada na Capitol od kada su Britanci zapalili američki Kongres 1814. godine, u želji da se takav napad nikada ne ponovi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG