Linkovi

Trumpovi savjetnici kažu da on nije odustajao od lažnih tvrdnji o izbornoj prevari


Detalj sa kongresne istrage o napadu na Capitol.
Detalj sa kongresne istrage o napadu na Capitol.

Bivši američki državni tužilac William Barr i brojni drugi Bijeloj kući i politički saradnici tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa rekli su da su mu u više navrata govorili da su njegove optužbe o prievari na izborima 2020. godine neosnovane i da je izgubio reizbor.

Čak iako je Trump više puta tvrdio da je je prevaren za drugi mandat u Bijeloj kući.

Barr je, u video snimku koji je u ponedjeljak prikazala komisija Predstavničkog doma u istrazi prošlogodišnjih nereda 6. januara u američkom Capitolu, rekao zakonodavcima da su mnoge Trumpove tvrdnje o izbornim neregularnostima "potpuno lažne i glupe".

"Rekao sam predsjedniku da su tvrdnje o prevari sranje", rekao je Barr, prisjećajući se jednog od svojih nekoliko sastanaka u Bijeloj kući s Trumpom prije nego što je podnio ostavku krajem 2020.

"Bio je ogorčen zbog toga", prisjetio se Barr, rekavši da je napustio sastanak misleći: "Postao je odvojen od stvarnosti ako zaista vjeruje" da je prevaren prilikom reizbora.

"Nikada nije bilo naznaka da ste zainteresovani za stvarne činjenice", rekao je Barr o Trumpu.

Do danas Trump tvrdi da je legitimno pobijedio na izborima prije dvije godine i da je demokrata Joe Biden postao predsjednik lažnim prebrojavanjem glasova u nekoliko država. Ponovno prebrojavanje u tim državama, međutim, pokazalo je da ga je Biden za dlaku pobijedio i da bilo koje manje otkrivene nepravilnosti ne bi bile dovoljne da ponište ishod.

Ankete pokazuju da mnoge Trumpove pristalice i dalje vjeruju njegovim lažnim tvrdnjama da je pobijedio na izborima.

"Očigledno je izgubio izbore", rekao je Barr o Trumpu. "Postojala je nula dokaza dovoljnih da se izbori ponište."

Istražno vijeće je pokazalo nekoliko video zapisa zvaničnika iz nekoliko ključnih država koji opovrgavaju Trumpove tvrdnje, uključujući da je kamion Bidenovih glasova dostavljen na biračke šaltere nakon izbora, da je glasalo na hiljade mrtvih ljudi i da je odjednom glasačka kutija s glasovima izvučena ispod stola dok su radnici brojali glasove u južnoj državi Georgia.

"Rekao sam mu da su mnoge informacije koje dobija lažne", svjedočio je Richard Donoghue, bivši vršilac dužnosti zamjenika državnog tužioca u drugom video snimku koji je prikazao komitet.

Bivši menadžer Trumpove kampanje Bill Stepien trebao je svjedočiti u ponedjeljak, ali je odustao zbog porođaja supruge. Komisija je umjesto toga puštala isječke iz njegovog ranijeg svjedočenja u kojima je istražiteljima rekao da su on i drugi upozorili Trumpa u izbornoj noći da ne proglasi pobjedu, dok se milioni glasačkih listića za slanje poštom ne prebroje.

Umjesto toga, Trump je slušao svog dugogodišnjeg advokata, bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija koji ga je uvjerio da proglasi pobjedu.

XS
SM
MD
LG