Linkovi

Podrška Putinu najniža u zadnjih 13 godina. U obraćanju naciji pozvao na poboljšanje standarda


Russia Putin
Russia Putin

U obraćanju naciji na sjednici oba doma ruskog parlamenta Putin se fokusirao na mjere koje bi trebale donijeti bolji život Rusima. Istraživanje iz januara pokazalo da mu je podrška opala za više od 33%.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u svom obraćanju naciji pozvao je na niz mjera za podizanje standarada ruskih obitelji. Obećanje o boljem životu stiže u trenutku kada istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je popularnost predsjednika na skoro najnižoj razini u posljednjih 13 godina koliko vlada Rusijom, bilo kao premijer, bilo kao predsjednik.

U istraživanju Istraživačkog centra za javno mnjenje ili VTsIOM objavljenog 17. janaura podrška Vladimiru Putinu opala je za 33,4 posto i na najnižem je nivou od 2006.

"Dopustite mi da naglasim, zahvaljujući našim zajedničkim naporima sada možemo uložiti ogromne resurse u naš razvoj, koristeći zarađen, a ne posuđen novac. Zaradili su ga milijuni naših građana. Moramo ga korisiti za dobro Rusije i ruskih obitelji”.

Više od jedne petine Rusa živi u siromaštvu, a prošlogodišnji prostesti širom zemlje održavali su se zbog vladine odluke o podizanju dobi za stjecanje prava na mirovine. Rusija se suočava s međunarodnim sankcijama zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krim u martu 2014., kao i zbog podrške separatistima u istočnoj Ukrajini, gdje je više od 10.300 osoba poginulo od početka sukoba u aprilu 2014. godine.

Nakon izgradnje mosta do Krima, sada je najavio da će ove godine početi izgradnja željezničke pruge prema anektiranom Krimu.

Ipak i ove godine Putin se hvalio nuklearnim arsenalom, novim oružjem i poslao poruku da ruske rakete mogu doseći i tlo Sjedinjenih Država, kao i druge evropske zemlje u kojima je Washington razmješten američki antiraketni štit.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG