Linkovi

Putin pisao Trumpu: Moskva je otvorena za dijalog


Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je u novogodišnjem pismu američkom kolegi Donaldu Trumpu da je Moskva spremna za dijalog "o sveobuvatnoj agendi", saopšteno je iz Kremlja.

Trump je krajem novembra otkazao planirani sastanak sa Putinom na marginama samita G20 u Argentini, navodeći kao razlog odluku ruskih snaga da zaplijene brodove ukrajinske mornarice u Crnom moru.

Predsjednici SAD i Rusije takođe se nisu sastali u Parizu, tokom ceremonije kojom je obilježena stogodišnjica okončanja Prvog svetskog rata. Trump i Putin su jedini samit održali u Helsinkiju u julu.

"Vladimir Putin naglasio je da su odnosi dvije zemlje najvažniji faktor za obezbjeđivanje strateške stabilnosti i međunarodne bezbjednosti. Potvrdio je da je Rusija otvorena za dijalog sa SAD", navodi se u saopštenju Kremlja.

Moskva je navela da je planirano američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma, jedno od ključnih pitanja o kojima želi da razgovara sa Washingtonom.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je sada na Sjedinjenim Državama da odluče da li će biti novog sastanka dvojice lidera 2019. godine, prenijela je novinska agencija TASS.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG