Linkovi

Putin: "Rusija spremna da razmjesti novi hipersonični projektil"


Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Rusija razmjestiti nove hipersonične nuklearne rakete iduće godine, naglasivši da to znači kako Rusija sada ima novu vrstu strateškog oružja, prenosi Reuters.

Putin je to izjavio nakon nadgledanja onoga što je Kremlj opisao kao "test novog raketnog sistema imena Avangard."

U saopštenju se navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin nadzirao probno lansiranje sistema "Avangard" iz kontrolne sobe ministarstva odbrane.

Novo oružje je lansirano s raketne baze Dombarovskij na jugu planine Ural. Kremlj je naveo da je uspješno pogođena meta na Kamčatki udaljena 6.000 kilometara.

Putin je rekao da sistem "Avangard", koji je među novim nuklearnim oružjem koje je predstavio u martu, ne može biti presretnut. Izjavio je da "Avangard" ima interkontinentalni domet i da rakete mogu letjeti u atmosferi brzinom 20 puta većom od brzine zvuka. Te rakete "idu ka meti kao meteorit", rekao je on.

"Ovaj test završen je potpunim uspjehom", naglasio je Putin.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG