Linkovi

Rusija šalje dodatne protivvazdušne rakete na Krim


Ruski predsjednik Vladimir Putin govori tokom sastanka u Kremlju, u Moskvi, Rusija, 27. novembra 2018.
Ruski predsjednik Vladimir Putin govori tokom sastanka u Kremlju, u Moskvi, Rusija, 27. novembra 2018.

Ruska vojska saopštila je u srijedu da će svoje odbrambene sisteme na Krimu, koji je anektirala, ojačati dodatnim protivvazdušnim raketama.

Ovaj potez stiže u trenutku kada su Rusija i Ukrajina u sporu oko incidenta koji se dogodio u nedjelju, kada su ruske snage zauzele tri ukrajinska broda i uhapsile njihove posade u Crnom moru.

Rusija je optužila mornare, koji su bili na tri ukrajinska broda, za ilegalni ulazak u ruske teritorijalne vode i igronisanje upozorenja ruske pogranične straže, što Ukrajina odbacuje.

U utorak, sud na Krimu donio je odluku da 12 od 24 mornara bude zadržano u pritvoru dva mjeseca. Ostatak grupe trebalo bi da se pojavi pred sudom u srijedu.

Ukrajina je uvela vanredno stanje i zajedno sa većim dijelom evropskih zemalja zatražila od zapadnih saveznika da uvedu dodatne sankcije Moskvi.

VIDEO: Odgovor SAD na rusko-ukrajinski konflikt

US Asks Europeans for More Support for Ukraine Amid Russian Aggression
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Predsjednik Petro Porošenko izjavio je da će vanredno stanje pomoći da se "ojačaju odbrambeni kapaciteti Ukrajine usljed rastuće agresije i, prema međunarodnom pravu, čistog akta agresije Ruske Federacije". On je zahtijevao od Rusije da oslobodi ukrajinske mornare i brodove.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost povodom odluke da se uvede vanredno stanje i rekao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da se nada da će Njemačka moći da utiče na Ukrajinu da izbjegne bilo kakve "nepromšljene akcije".

Putin bi trebalo da se ove nedjelje sastane sa predsjednikom SAD Donaldom Trumpom, kada se lideri G-20 budu okupili na samitu u Argentini.

Ali, u intervjuu za Washington post, Trump je rekao: "Možda neću imati taj sastanak".

Dodao je da će odluka zavisiti od onoga što bude pročitao u punom izvještaju o situaciji, koji bi trebalo da je primio kasno u utorak, dodajući: "Ne dopada mi se ta agresija".

Portparol Kremlja, Dmitri Peskov, rekao je novinarima u srijedu da Rusija nije primila nikakve informacije o otkazivanju sastanka.

XS
SM
MD
LG