Linkovi

SAD ubrzavaju razvoj oružja kao odgovor Rusiji


Ruski predsjednik Vladimir Putin govori tokom godišnje konferencije za štampu u Moskvi, Rusija, 20. decembra 2018.
Ruski predsjednik Vladimir Putin govori tokom godišnje konferencije za štampu u Moskvi, Rusija, 20. decembra 2018.

Sjedinjene Države pojačaće istraživanja hipersoničnog ofanzivnog i defanzivnog oružja, kao odgovor na ruski test hipersoničnog projektila sposobnog da nosi nuklearno oružje.

"Dok su Sjedinjene Države bile svjetski lider u istraživanju hipersoničnih sistema tokom mnogo decenija, nismo izabrali da to pretvorimo u oružje", rekla je portparola Sekretarijata za odbranu Michelle Baldanza za Glas Amerike. "Oni koji su odlučili da hipersonično pretvore u oružje stvaraju ratno-borbenu asimetriju na koju moramo da odreagujemo".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je nadgledao test u srijedu, rekao je da je to oružje nemoguće presretnuti i da će ono obezbjediti Rusiji bezbjednost u decenijama koje dolaze.

On je to nazvao "odličnim novogodišnjim poklonom naciji".

Oružje, nazvano Avangard, odvaja se od rakete nakon lansiranja i klizi nazad ka zemlji brzinama većim od brzine zvuka.

"Avangard je nepovrediv i nemoguć za presretanje bilo kojim postojećim i potencijalnim antiraketnim sistemom potencijalnih protivnika", rekao je Putin nakon probe.

On je rekao da će oružje postati dio ruskih Strateških raketnih snaga sljedeće godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin govori tokom sastanka u ruskom Ministarstvu odbrane, u Moskvi, Rusija, 18. decembra 2018.
Ruski predsjednik Vladimir Putin govori tokom sastanka u ruskom Ministarstvu odbrane, u Moskvi, Rusija, 18. decembra 2018.

Pentagon je svjestan ruskog napretka u naoružanju već neko vrijeme. U martu, Putin se hvalio posedovanjem arsenala novog strategijskog nuklearnog oružja koje može da pogodi bilo koji cilj u svetu. U to vrijeme, pres sekretarica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je da je Putin samo "potvrdio šta vlada Sjedinjenih Držva zna već dugo".

Baldanza kaže da će SAD sada pojačati svoj fokus na hipersonično oružje. "Istražujemo opcije za oružje lansirano sa zemlje, mora ili iz vazduha, kako bi držali pod rizikom vrijedne, teško branjene i vremenski kritične ciljeve u relevatnom dometu, čime bi obezbjedili svoju sposobnost dominacije na bojnom polju do 2028".

Test je stigao u vreme pojačanih tenzija između Moskve i Washingtona usljed optužbi za rusko miješanje u američke predsedničke izbore 2016, konflikt u Ukrajini i rat u Siriji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG