Linkovi

Bolton kaže da je poručio Kremlju: Ne miješajte se u američke izbore


Vladimir Putin i John Bolton, u Kremlju, Moskva, 23. oktobar 2018.
Vladimir Putin i John Bolton, u Kremlju, Moskva, 23. oktobar 2018.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD, John Bolton, izjavio je da je najvišim zvaničnicima u Moskvi rekao da je rusko miješanje u izbore u Sjedinjenim Državama doživjelo neuspjeh i da bi to trebalo da bude lekcija Kremlju.

Govoreći 23. oktobra, nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugim visokim zvaničnicima tokom dvodnevne posjete Moskvi, Bolton je rekao da nema dokaza da su navodne ruske operacije, kako je detaljno navedeno u optužnici koju su SAD podigle protiv najmanje dvadesetak Rusa, imale bilo kakav efekat na ishod predsjedničkih izbora 2016. godine. Ali, kako je rekao, to je stvorilo široko rasprostranjeno nepovjerenje prema Rusiji u Washingtonu.

"Činjenica je da bi ishod izbora bio isti, na osnovu dokaza koje imamo", rekao je Bolton.

Bolton je naglasio da je navodno miješanje Rusije "naročito štetno za odnose između Rusije i Amerike, a da im ništa nije obezbjedilo zauzvrat".

"Ono što je miješanje proizvelo jeste stvaranje nepovjerenja i neprijateljstva unutar Sjedinjenih Država, a posebno je učinilo skoro nemogućim da dvije godine SAD i Rusija naprave bilo kakav napredak. To je ogroman gubitak za obje zemlje, posebno za Rusiju", rekao je on. "Dakle, to je lekcija, mislim: Ne miješajte se u američke izbore."

Rusija je u više navrata negirala bilo kakvo miješanje na američke izbore, iako je Putin rekao da su u to možda bili uključeni neki "patriotski" individualni hakeri.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG