Linkovi

Od banaka preko sporta do votke - Rusija u sve većoj izolaciji


Protest protiv ruske invazije na Ukrajinu ispred sjedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku (Foto: (AP Photo/John Minchillo)
Protest protiv ruske invazije na Ukrajinu ispred sjedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku (Foto: (AP Photo/John Minchillo)

Ovo je globalizovani svijet - povezan lancom nabavke, bankarstvom, sportom i nizom drugih dubokih veza. Dok one ne počnu da se prekidaju...  

Najnoviji primjer za to je Rusija koja je ove nedelje iznenada odsječena od većeg dijela svijeta na više frontova - njena mogućnost da obavlja međunarodne bankarske transakcije je ograničena, a zabranjuje joj se i učešće u međunarodnim sportovima. Ruski avioni zabranjeni su u vazdušnom prostoru iznad Evrope. Ruska votka možda više neće biti dobrodošla u više američkih država. Čak i Švajcarska, sinonim za neutralnost, polako okreće leđa Vladimiru Putinu, prenosi agencija AP.

Za samo tri dana, Rusija je izopštena na međunarodnoj sceni zbog invazije na Ukrajini, a njen lider ima sve manje prijatelja u inostranstvu. Akcije protiv Moskve preduzimaju se na različite načine koji imaju dalekosežne posljedice a kojima, u nekim slučajevima, potpomaže to što živimo u izuzetno povezanom svijetu.

"Nešto se ovdje događa. Krenulo je u talasima, na načine koje nismo mogli ni da zamislimo prije tri ili četiri dana. Veoma je čudno to posmatrati", kaže Endrju Latam, profesor međunarodnih odnosa na koledžu Makalester i geopolitički ekspert.

Protest diplomata u UN u Ženevi
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Samo protekla tri dana, brzo je preduzet niz veoma značajnih poteza - sankcije vlada i mjere saveza, organizacija i ljudi kojji ih okružuju. Zajedno su na mnogo načina nadmašili neke od ranijih svjetskih paketa kaznenih mjera, uključujući one koje su uvedene Iranu i Sjevernoj Koreji.

Evropske zemlje, ujedinjene u pogledu ovog pitanja, zatvorile su vazdušni prostor za ruske avione. Međunarodni finansijski sistem SWIFT - koji omogućava transakcije za više od 11.000 banaka i drugih institucija širom svijeta vrijedne više milijardi dolara - proteklog vikenda je ograničio pristup svojoj mreži za ključne ruske banke - što je mogući težak udarac za ruske finansije.

U ponedeljak, evropske organizacije suspendovale su ruske timove iz međunarodnog fudbala, uključujući i kvalifikacione mečeve za Svjetsko prvenstvo ove godine. Međunarodni olimpijski komitet prethodno je pozvao svjetske organizacije širom svijeta da isključe ruske sportiste i zvaničnike iz međunarodnih događaja.

Kada su Međunarodna federacija za hokej na ledu i Nacionalna hokejaška liga najavili svoje mjere protiv Rusije, poslato je jasno da je u toku najrasprostranjeniji pokret u svijetu sporta proteklih više decenija.

Njemačka, u nevjerovatnom potezu, raskinula je sa poslijeratovskom spoljnom politikom i najavila da će pomoći da se Ukrajini pošalje oružje, što je njemački kancelar Olaf Šolc nazvao "novom realnošću".

Ovacije za ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Finska i Švedska, po svemu sudeći, takođe testiraju stavove potencijalno suprotne Rusiji. Švajcarska, u svijetu poznata po bezbjednom bankarstvu, "zauzima oštriji stav o Rusiji", rekao je šef odsjeka za ekonomske poslove Gaj Parmelin.

Napore, koji imaju manji direktni uticaj, ali su pak odlučnim preduzima i nekoliko američkih država - među kojima su Pensilvanija, Sjeverna Karolina, Vermont, Zapadna Virdžinija i Mejn - da skinu rusku votku i druge proizvode sa rafova. Pojedine države, kao što je Pensilvanija preduzimaju korake da se oslobode imovine povezane sa Rusijom.

“To su simbolični potezi. Međutim, ima ih mnogo. Možda samostalno izgledaju beznačajno, ali sugerišu sistemski preokret", kaže Vilijam Mak, profesor političkih nauka na jednom koledžu u Ilinoisu i ekspert za međunarodnu bezbjednost.

Bijela kuća pozdravila je brze i usklađene poteze.

"Predsjednik Putin je jedan od najvećij ujedinitelja NATO-a u modernoj istoriji. Pretpostavljam da je to jedna stvar na kojoj bi trebalo da mu se zahvalimo. Proteklih dana smo vidjeli riješenost da ostanemo ujedinjeni i pošaljemo snažnu poruku predsjedniku Putinu da su njegovi potezi i retorika neprihvatljivi i da svijet gradi zid protiv njih", rekla je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Sve se događa u svjetlu instant informacija na društvenim mrežama koje su omogućile čak i udaljenim posmatračima da direktno posmatraju šta se događa u Ukrajini i drugim mjestima. To može da ima dalekosežne posljedice kada, recimo, guverner Mejna, odluči da preduzme akciju protiv ruske votke.

"Prije jednu generaciju, sve bi se događalo u Ministarstvima za spoljne poslove i na večernjim vijestima, ali ništa toliko brzo i povezano kao danas. To ima ubrzavajući efekat", ocenjuje Latam.

Međutim, ne žure svi da izoluju Rusiju. Kina nije u potpunosti uz ostatak svijeta po pitanju Ukrajine - što nije iznenađujuće. Međutim, njeno dugo insistiranje da ostale zemlje poštuju suverenitet iznad svega - što koristi da odbaci akcije protiv svoje politike na Tajvanu, u Hong Kongu i Južnom kineskom moru - bi eventualno mogla da je satjera u ćošak.

U međuvremenu, oklijevanje Pekinga da učestvuje u kaznenim mjerama moglo bi da bude manje značajno zbog onoga što već rade mnogi drugi, i Kina bi mogla da bude sankcionisana ako bude podrivala globalnu akciju.

Međutim, postavlja se pitanje da li će brza globalna akcija zaista dugoročno biti važna. Prethodne koalicije su brzo nastajale, ali su se rasipale kako je vrijeme prolazilo.

Razaranje u Harkovu
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

I taj isti globalizovani svijet, koji omogućava brzu izolaciju jedne vlade, može istoj vladi da omogući potencijalne zaobilaznice da bi ublažila posljedice međunarodne akcije.

Međutim, povezanost koja omogućava zemljama da brzo preduzimaju mjere, u ovom slučaju, po svemu sudeći se približava u potpunosti novoj zbilji, dok se utvrđuje savremeni odgovor na drevnu agresiju: nasilno preuzimanje teritorije jedne zemlje.

​“Nisam mislio da je moguće da svijet može biti ovoliko jedinstven u globalizovanom sistemu - da svi mogu da zastupaju isti stav. A ako se pitate: da li sankcije daju rezultate u globalizovanom sistemu, mislim da nema savršenijeg probnog slučaja", zaključuje Mak.

XS
SM
MD
LG