Linkovi

Rusija kaže da neće popustiti u Ukrajini, pod pritiskom zapadnih sankcija


Russian President Vladimir Putin, right, leads a meeting on on economic issues in Moscow, Russia, Feb. 28, 2022.
Russian President Vladimir Putin, right, leads a meeting on on economic issues in Moscow, Russia, Feb. 28, 2022.

Zapadne sankcije neće natjerati Rusiju da promijeni svoj stav prema Ukrajini, saopšteno je iz Kremlja, prenosi Reuters. Na pitanja o sankcijama zbog ruske invazije, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: "Računaju da će nas natjerati da promijenimo svoj stav. To ne dolazi u obzir."

Peskov je rekao novinarima da je predsjednik Vladimir Putin obaviješten o prvoj rundi razgovora između ruskih i ukrajinskih zvaničnika u ponedjeljak, ali da je prerano suditi o ishodu.

Nema planova za razgovore između Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je, dodajući da Moskva i dalje priznaje Zelenskog kao ukrajinskog lidera.

Zelenski bi, kako je rekao, mogao spriječiti dalje žrtve ako bi dao komandu da se položi oružje.

Ukrajina je odbila da se preda i njene snage su pružile snažan otpor ruskom napadu sa sjevera, istoka i juga, što Moskva opisuje kao specijalnu operaciju demilitarizacije i "denacifikacije" zemlje - opravdanje koje Kijev i Zapad odbacuju kao ratnu propagandu.

Peskov je odbacio navode o ruskim udarima na civilne ciljeve i upotrebi kasetnih bombi i vakuum bombi kao lažne. On je kategorički negirao da je Rusija počinila ratne zločine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija 28. februara ispalila rakete na grad Harkov, ističući da je to "bio očiti ratni zločin".

Međunarodni krivični sud saopštio je ranije da pomno prati situaciju u Ukrajini.

Tužilaštvo ovog suda saopštilo je da prati razvoj događaja sa "sve većom zabrinutošću", te potvrdilo da će istražiti svaki zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin počinjen u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je 27. februara da je zemlja podnijela tužbu najvišem sudu UN u Hagu.

Rusko bombardovanje civilnih ciljeva u drugom ukrajinskom gradu po veličini, Harkovu, krši međunarodna pravila rata, izjavio je u utorak visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

„Granatiranje civilne infrastrukture u Harkovu krši zakone rata. EU nepokolebljivo stoji na strani Ukrajine u ovim dramatičnim trenucima“, rekao je Borrel nakon razgovora sa ukrajinskim ministrom vanjskih poslova.

Ranije je pogođena i stambena zgrada u Kijevu, a grad je gađan artiljerijom i granatama. Desetine civila ubijene su u ruskim raketnim napadima na drugi po veličini ukrajinski grad Harkov, izvijestio je MUP.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Aleksij Arestovič rekao je da ruske snage pokušavaju da opkole Kijev i Harkov.

Ruske trupe su tokom noći iz artiljerije gađale Kijev, Harkov i južni lučki grad Marijupolj, dok je ukrajinska strana oborila ruske vojne avione oko prijestonice, rekao je Arestovič na televizijskom brifingu.

U šest dana ruske invazije na Ukrajinu Evropska unija, kao i SAD su uvele niz sankcija za Rusiju. Pojedine banke su isključene iz SWIFT sistema, sankcionisani su ruski mediji, zabranjeno je korištenje EU neba za ruske avione, sankcionisani su i Vladimir Putin i Sergej Lavrov pojedinačno kao i brojni drugi.

Ruske snage započele su napade na Ukrajinu 24. februara, po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Putin je rekao da je odobrio "specijalnu vojnu operaciju" kako bi se uklonila, po njegovim navodima, ozbiljna prijetnja iz Ukrajine.

Svrha operacije je, rekao je Putin, "demilitarizacija" južnog susjeda Rusije.

Prije toga je proglasio nezavisnost dvije separatističke regije na istoku Ukrajine.

Zapad je oštro osudio ruske postupke, nazivajući ih kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG