Linkovi

Evropski Parlament Srbiji: Neusklađivanje sa Unijom o sankcijama Rusiji će uticati na pristupni proces


European Parliament
European Parliament

Zastupnici Evropskog parlamenta (EP) će putem rezolucije o Ukrajini poručiti Srbiji da odluka zvaničnog Beograda da ne uvede sankcije Rusiji, uticati na proces pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

“EP snažno žali zbog neusklađivanje Srbije sa sankcijama EU protiv Rusije što šteti njenom procesu pridruživanja EU i ponavlja svoje očekivanje da se kandidati za pridruživanje EU usklade ne samo sa pravnim tekovinama EU već i sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom Unije”, stoji u tekstu rezolucije koja će biti izglasana u utorak 1. marta kasnije popodne.

Radi se o rezoluciji o ruskoj agresiji na Ukrajinu kojom će evropski zastupnici zatražiti od briselskih institucija da odobre Ukrajini status kandidata za punopravno članstvo u EU.

U nacrtu rezolucije koja će biti izglasana izražava se velika zabrinutost evropskih zastupnika koji primjećuju “uporne napore Ruske Federacije da destabilizuje zemlje Zapadnog Balkana i da se miješa u njihove demokratske procese”.

Takođe se osuđuju oni koji su izrazili podršku Ruskoj Federaciji nakon njene agresije na Ukrajinu. Zastupnici će ovom rezolucijom pohvaliti podršku koju su pokazale zemlje Zapadnog Balkana kao euroatlantski saveznici.

Poziva institucije EU da rade na davanju statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, u skladu sa čl. 49 TEU i zasnovanih na zaslugama, a u međuvremenu, da nastavi da radi na integraciji u jedinstveno tržište EU u skladu sa Sporazumom o pridruživanju.

XS
SM
MD
LG