Linkovi

Objavljeno 10 miliona tweetova kojima su se Rusi i Iranci miješali u politiku SAD


Arhiva - Logo Twittera ispred sedišta kompanije u San Franciscu, Kalifornija, 28. aprila 2015.
Arhiva - Logo Twittera ispred sedišta kompanije u San Franciscu, Kalifornija, 28. aprila 2015.

Twitter je u srijedu objavio kolekciju od više od 10 miliona tweetova, povezanih sa hiljadama naloga koji su uvezi sa propagandnom organizacijom - ruskom Agencijom za istraživanje interneta, kao i sa stotinama naloga za "trolovanje", čiji su korisnici uglavnom stacionirani u Iranu.

Podaci, koje je analizirao i objavila DFRlab (Atlantic Council’s Digital Forensic Research Lab), proizašli su iz analize 3.841 naloga povezanog sa ruskom Agencijom za istraživanje interneta, 770 naloga koji su potencijalno stacionirani u Iranu, kao i 10 miliona tweetova i dva miliona slika, video snimaka ili drugih medijskih sadržaja.

Ruski troleri ciljaju politiku SAD i na lijevoj, i na desnoj strani. Čini se da je njihov glavni cilj da posiju razdor, prije nego da promovišu neku stranu, vjerovatno sa ciljem slabljenja Sjedinjenih Država, kaže se u izvještaju.

DFRlab tvrdi da su ruski "troleri" često efikasni, da povlače na desetine hiljada retweetova po pojedinim postovima, uključujući i poznate komentatore poput Ann Coulter.

Arhiva - Zgrada Agencije za istraživanje interneta, za koju se vjeruje da je ruska fabrika trolova, u Savuškinovoj ulici u Sankt Peterburgu, Rusija.
Arhiva - Zgrada Agencije za istraživanje interneta, za koju se vjeruje da je ruska fabrika trolova, u Savuškinovoj ulici u Sankt Peterburgu, Rusija.

U nekim od objavljenih tweetova se kaže:​

“Sudnji dan je stigao. Molim vas, glasajte za Trumpa i Penca kako bi sačuvali našu veliku naciju od unuištenja", kaže se u lažnom tweetu na dan izbora 2016.

"Dnevni podsjetnik: Trump i dalje nije uveo sankcije Rusiji koje su usvojene sa 4.193 glasova u Predstavničkom domu i 982 u Senatu. Ne bi li to trebalo da bude osnova za opoziv?", kaže se u drugom tweetu iz marta ove godine.

Više ciljeva

Ruske operacije imale su više ciljeva, uključujući miješanje u predsjedničke izbore u SAD, polarizaciju online zajednice i slabljenje povjerenja u američke institucije, tvrdi DFRLab.

Treba razumjeti da Rusi igraju na kartu obje partije, rekao je za Glas Amerike Graham Brookie, jedan od istraživača koji su izradili analizu. "Postojao je vrlo specifičan fokus na specifične ideološke zajednice i specifične demografije".

Arhiva - Kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu SAD, Hillary Clinton, govori na skupu Atlantskog savjeta u Washingtonu, 30. novembra 2015.
Arhiva - Kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu SAD, Hillary Clinton, govori na skupu Atlantskog savjeta u Washingtonu, 30. novembra 2015.

Nakon inicijalnog angžamana na sprječavanju Hillary Clinton da bude izabrana 2016., analiza je identifikovala "drugi talas" lažnih naloga, od kojih je većina fokusirana na inflitraciju u grupe protivnika Donalda Trumpa, posebno one koji su se identifikovali kao "Pokret otpora", koristeći osjetljive teme kao što su rasni odnosi ili pitanje vatrenog oružna i nasilja. U tome su obično postizali veće uspjehe nego njihove konzerativne kolege.

"Pokušavaju da rasplamsaju sve, bez obzira na rasu, vjeroispovjest, politička uvjerenja ili seksualnu orijentaciju", tvrdi Laboratorija u svojoj analizi. "U mnogim slučajevima, gurali su raspravu na obje strane".

Iransko trolovanje

Iransko trolovanje prvenstveno je fokusirano na promociju njihovih sopstvenih interesa, uključujući i napade na regionalne rivale poput Izraela i Saudijske Arabije.

Međutim, iransko trolovanje manje je efikasno od ruskih postova, a na objave dobijaju ograničeni broj reakcija.

To je djelimično zbog toga što su stilovi objava manje zapaljivi, kaže se u izvještaju.

"Nekoliko naloga pokazuje karakteristike ličnosti: Naveliko dijele online tekstove", kaže se u izvještaju. "Kao takvi, ne uklapaju se dobro u Twitter, na kojem lični komentari zvone mnogo snažnije od dijeljenja tekstova sa siteova". Generalno, mnogi trolerski postovi su neefikasni, a "njihove operacije su oduvane na Twitteru".

Svi ovi nalozi sa kojih su slani objavljeni tweetovi, Twitter je suspendovao ili ugasio, a analitičari primjećuju da je sveukupna aktivnost osumnjičenih ruskih trolera pala ove godine, nakon što ih je Twitter sankcionisano u septembru i junu 2017.

Ali, to ne znači da politički troleri i dalje ne predstavljaju prijetnju.

Identifikacija budućih operacija stranog uticaja i smanjenje njihovog uticaja zahtjeva budnost i elastičnost kod aktivista u ciljanim zajedinicama, kaže se u izvještaju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG