Linkovi

RUSKO MIJEŠANJE U AMERIČKE IZBORE: Optužnica protiv bivšeg šefa Trumpovog izbornog štaba


Bivši šef Trumpovog izbornog štaba Paul Manafort ispred svoje kuće u Aleksandriji, Virginia
Bivši šef Trumpovog izbornog štaba Paul Manafort ispred svoje kuće u Aleksandriji, Virginia

Specijalni tužilac Robert Mueller podigao je optužnicu protiv bivšeg šefa izbornog štaba predsjednika Donalda Trumpa, Paula Manaforta, za zavjeru protiv Sjedinjenih Američkih Država, pranje novca i laganje vlade u okviru lobiranja za bivšeg predsjednika Ukrajine, Viktora Janukoviča.

Manafort i njegov bivši poslovni saradnik Rick Gates su optuženi u okviru krivične istrage ruskog miješanja u američke izbore 2016. godine.

To su prve optužnice koje je Mueller podigao u istrazi koja traje već pet mjeseci, iako se ne odnose direktno na ameirčke izbore.

I Manafort i Gates su se predali Federalnom istražnom birou (FBI) u Washingtonu, a očekuje se da će se tokom dana pojaviti pred federalnim sudom.

Trump je u više navrata krivične i kongresne istrage veza svog izbornog štaba sa ruskim interesima nazivao "lovom na vještice" koji demokrate koriste da bi objasnile njegovu neočekivanu izbornu pobjedu nad bivšom državnom sekretarkom Hillary Clinton. Međutim, Mueller je bivši direktor FBI-ja i mnogi u Washingtonu ga doživljaju kao apolitičnu ličnost.

Paul Manafort, tada predsjednik Trumpovog izbornog štaba, razgovara sa novinarima na republikanskog nacionalnoj konvenciji u Clevelendu u julu 2017.
Paul Manafort, tada predsjednik Trumpovog izbornog štaba, razgovara sa novinarima na republikanskog nacionalnoj konvenciji u Clevelendu u julu 2017.

Krajem jula ove godine, agenti FBI su u ranim jutarnjim satima upali u kuću Paula Manaforta, koji je bio šef Trumpovog izbornog štaba od juna do augusta prošle godine, a bio ključna ličnost u kampanji prije toga. Oni su zaplijenili i iznijeli dokumenta koja su se odnosila na istragu. Prema izvještajima, njemu je tada rečeno da će protiv njega biti podignuta optužnica.

Uz istragu koju sprovodi Mueller, vode se posebne kongresne istrage ruskog miješanja i mogućih veza Trumpovog izbornog štaba sa Rusijom.

Američka obavještajna zajednica je početkom 2017. godine zaključila da je ruski predsjednik Vladimir Putin lično dirigovao kampanjom čiji je cilj bio podrivanje američke demokratije i pomoć Trumpu da ostvari pobjedu.

Trump je insistirao na tome da nema dosluha sa Rusima, uključujući i u nizu tvitova u nedjelju u kojima je rekao da su demokrate i njegova rivalka na izborima Hillary Clinton linton pravi krivci.

"Demokrate koriste ovaj užasni (i loš za zemlju) lov na vještice zbog zle politike, ali republikanci se bore kao nikada prije", napisao je Trump. "Toliko je KRIVICE kod demokrata i Clintona, a sada izlaze činjenice. URADITE NEŠTO!"

Trump je, zatim, poručio da istraga Rusije odvraća pažnju sa republikanskih napora uloženih u poresku reformu. "Da li je to slučajno? NE!".


Ty Cobb, član Trumpovog pravnog tima, saopštio je da Trumpovi komentari nisu povezani sa novim razvojem događaja u Muellerovoj istrazi.

"Suprotno onome što je nagovješteno, predsjednikovi komentari nisu u vezi sa aktivnostima specijalnog tužioca, sa kojim on nastavlja da sarađuje", naveo je Cobb.

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbednost Michael Flynn (arhivski snimak)
Bivši savjetnik za nacionalnu bezbednost Michael Flynn (arhivski snimak)

Veruje se da Robert Mueller takođe istražuje bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbednost Michaela Flynna, koga je Trump otpustio poslije manje od mjesec dana na poslu, nakon što je položio zakletvu lažući potpredsjednika Mikea Pensa i druge zvaničnike o svojim kontaktima sa ruskim ambasadorom u Washingtonu.

Mueller također istražuje da li je Trump ometao pravdu kada je, u maju, otpustio tadašnjeg direktora FBI-ja, Jamesa Comeya koji je sprovodio istragu Rusije prije nego što je preuzeo Mueller.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG