Linkovi

Trump odobrio uvođenje sankcija zbog miješanja u izbore


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu kojom se odobrava uvođenje sankcija državama i pojedincima koji se miješaju u američke izbore.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton i direktor američkih obavještajnih službi Dan Coats rekli su novinarima u srijedu da je uredba dokaz da je bezbjednost izbornog procesa jedan od Trumpovih prioriteta.

Bolton je pojasnio da se uredba ne odnosi samo na miješanje u izbornu infrastrukturu, već i na širenje dezinformacija i propagande.

Coats je dodao da se uredbom nalaže obavještajnim agencijama da utvrde da li su se pojedinac, entitet ili zemlja miješali u američke izbore i ako jesu, da tu informaciju prenesu sekretaru za pravosuđe i Sekretarijatu za unutrašnju bezbjednost. Obavještajnim zvaničnicima se takođe nalaže da procjene situaciju poslije izbora i obavijeste javnost o zaključcima.

"Riječ je o procesu koji bi trebalo da osigura da radimo sve što možemo da bi prije svega spriječili mešanje u naše izbore, da bi izvijestili šta se događa u periodu prije izbora, a zatim i dali punu procjenu poslije glasanja da bi informisali Amerikance o tome šta se možda dogodilo", rekao je direktor obavještajnih službi.

Direktor američkih obaveštajnih službi Dan Coats
Direktor američkih obaveštajnih službi Dan Coats

Dva mjeseca uoči izbora za Kongres, Coats je ocijenio da rusko miješanje trenutno nije istog intenziteta kao 2016. godine, ali nije isključio mogućnost da se to ponovo dogodi. Istakao je da su Sjedinjene Države zabrinute i zbog cyber aktivnosti Kine, Sjeverne Koreje i Irana.

Odgovarajuće sankcije zbog miješanja u izbore preporučili bi State Department i Sekretarijat za finansije, a obuhvatale bi zamrzavanje imovine, ograničeni pristup američkim finansijskim institucijama i zabranu američkim državljanima da ulažu u umiješane kompanije.

Trump je bio na udaru oštrih kritika zato što je uglavnom zanemarivao prijetnje po američki izborni sistem, naročito rusko miješanje u predsedničke izbore 2016. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG