Linkovi

Trumpov sekretar skrivao poslovanje sa Rusijom


Sekretar za trgovinu SAD Wilbur Ross
Sekretar za trgovinu SAD Wilbur Ross

Medijske organizacije širom svijeta objavile su milione finansijskih dokumenata koji pokazuju složene mjere koje su visoki političari i drugi bogati pojedinci u svijetu preduzeli da bi zaštitili svoje bogatstvo od poreznika.

Dokumentacija nazvana „Paradise Papers” (Rajski papiri), koja je u javnost procurila u nedjelju, sadrži više od 13 miliona dosijea preuzetih uglavnom od kompanije za pravne usluge Appleby, sa sjedištem na Bermudima.

U toj dokumentaciji se pominje i Wilbur Ross, sekretar za trgovinu u administraciji predsjednika Donalda Trumpa. Ross, 79-godišnji milijarder, nije objelodanio svoje poslovne veze sa Rusijom kada je američki Senat potvrđivao njegovu nominaciju.

Prema dokumentima, Ross ima znatna ulaganja u špediterski biznis u Rusiji sa zetom predsjednika Vladimira Putina i jednim oligarhom koji je meta američkih sankcija.

Ross je u Londonu branio svoje investicije i optužio medije da preuveličavaju stvari. Također je naveo da prodaje svoj udio u spornoj kompaniji.

Objelodanjivanje Rossovih finansijskih interesa u Rusiji uslijedilo je u trenutku kada specijalni tužilac i tri kongresna odbora istražuju rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG