Linkovi

Trumpov sekretar skrivao poslovanje sa Rusijom


Sekretar za trgovinu SAD Wilbur Ross

Medijske organizacije širom svijeta objavile su milione finansijskih dokumenata koji pokazuju složene mjere koje su visoki političari i drugi bogati pojedinci u svijetu preduzeli da bi zaštitili svoje bogatstvo od poreznika.

Dokumentacija nazvana „Paradise Papers” (Rajski papiri), koja je u javnost procurila u nedjelju, sadrži više od 13 miliona dosijea preuzetih uglavnom od kompanije za pravne usluge Appleby, sa sjedištem na Bermudima.

U toj dokumentaciji se pominje i Wilbur Ross, sekretar za trgovinu u administraciji predsjednika Donalda Trumpa. Ross, 79-godišnji milijarder, nije objelodanio svoje poslovne veze sa Rusijom kada je američki Senat potvrđivao njegovu nominaciju.

Prema dokumentima, Ross ima znatna ulaganja u špediterski biznis u Rusiji sa zetom predsjednika Vladimira Putina i jednim oligarhom koji je meta američkih sankcija.

Ross je u Londonu branio svoje investicije i optužio medije da preuveličavaju stvari. Također je naveo da prodaje svoj udio u spornoj kompaniji.

Objelodanjivanje Rossovih finansijskih interesa u Rusiji uslijedilo je u trenutku kada specijalni tužilac i tri kongresna odbora istražuju rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG