Linkovi

Trump se pogrešno izrazio, vjeruje da se Rusija miješala u izbore 2016.


Predsjednik Trump u razgovoru sa novinarima pred sastanak sa članovima Kongresa u Bijeloj kući (Foto: AP/Andrew Harnik)
Predsjednik Trump u razgovoru sa novinarima pred sastanak sa članovima Kongresa u Bijeloj kući (Foto: AP/Andrew Harnik)

Predsjednik SAD Donald Trump poručio je iz Bijele kuće da ima puno povjerenje u američke obavještajne zajednice i da prihvata njihovu procjenu da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016.

"Prihvatam zaključak naše obavještajne zajednice da se rusko miješanje u izbore 2016. dogodilo. Ali možda su krivi i neki drugi ljudi. Ima mnogo njih..." rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

U nastojanju da ublaži gnjev koji je u američkoj javnosti i na Capitol Hill-u izazvala njegova konferencija za novinare poslije samita sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na kojoj je izjavio da "ne vidi razloga zašto bi to Rusija radila" (miješala se u izbore), Trump je danas izjavio da je pročitao transkript konferencije i shvatio da se pogrešno izrazio - a da je zapravo želio da kaže da "ne vidi razlog zašto to Rusija NE bi radila."

Predsjednik je, međutim, ponovio da vjeruje da ruske akcije nisu uticale na ishod izbora i ponovio da nije bilo nikakvog dosluha njegovog izbornog štaba sa Moskvom.

On je takođe izjavio da vjeruje da su diplomatija i angažman bolji od konflikta i neprijateljstva, te da je njegova posjeta Evropi bila "izuzetno uspješna".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG