Linkovi

Obavještajne agencije: Rusija će se miješati u kongresne izbore


Direktor FBI-ja Christopher Wray sluša izlaganje direktora Nacionalnih obaveštajnih službi Dan Coatsa.
Direktor FBI-ja Christopher Wray sluša izlaganje direktora Nacionalnih obaveštajnih službi Dan Coatsa.

Rusija je riješena da se umiješa u novembarske kongresne izbore u SAD, upozorili su najviši američki obavještajni zvaničnici.

Dan Coats, direktor Nacionalnih obavještajnih službi, izjavio je pred senatskim Odborom za obavještajna pitanja da Rusija vidi kongresne izbore u sredini predsjednikovog mandata kao "potencijalnu metu za svoje operacije vršenja uticaja".

"Strani izbori su ključna tačka koja pruža priliku Rusiji da ostvaruje svoje interese i na skrivene i otvorene načine", rekao je on.

“U najmanju ruku, očekujemo od Rusije da nastavi da koristi propagandu, društvene medije, izmišljene identitete, pojedince sa simpatijama prema ruskim ciljevima i druga sredstava uticaja kako bi pokušali da pogoršaju i prodube društvene i političke pukotine u SAD", dodao je šef obavještajnih službi.

"Operacije uticaja" koriste društvene medije da bi manipulisali osobama i osobama grupama na koje su usmjerene, oblikovali njihove ideje i ponašanje. Budući da su jeftine za realizaciju, takve operacije ostaju "značajna prijetnja američkim interesima", upozorio je Coats.

On je dodao da Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran predstavljaju najveće cyber-prijetnje za SAD.

Mike Rogers, direktor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), izjavio je da se riješenost Rusije da poremeti rad američkih demokratskih institucija "neće promijeniti niti prestati".

Obavještajni zvaničnici, koji su zakonodavce obavještavali o globalnim prijetnjama SAD, izjavili su da se svi slažu sa procjenom američke obaveštajne zajednice iz januara prošle godine da je Rusija pokušala da utiče na izbore 2016. u prilog predsjednika Donalda Trumpa.

Senatski odbor za obavještajna pitanja je jedan od nekoliko kongresnih panela koji istražuje rusko miješanje u američke izbore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG