Linkovi

Poruka iz NATO štaba u Briselu: Na BiH je da odluči da li će i kada priložiti svoj godišnji program


Sjedište NATO saveza u Briselu
Sjedište NATO saveza u Briselu

Vijeće Ministara Bosne Hercegovine ni treći put nije uspjelo da na dnevni red sjednice stavi i raspravlja o godišnjem nacionalnom planu saradnje sa NATO savezom.

U komentaru koji je tim povodom za Glas Amerike stigao iz NATO sjedišta u Briselu stoji:

"Prošlog decembra, minisri vanjskih poslova NATO saveza složili su se da je Alijansa spremna da prihvati prvi nacionalni program Bosne i Hercegovine. To može uključivati zajedničke aktivnosti koje se tiču političke, ekonomske i reforme odbrane. Sada je na Bosni i Hercegovini da odluči da li i kada želi priložiti svoj program", navodi se u komentaru.

Iako je Bosna i Hercegovina u dokumentima vanjsko-političke strategije približavanje NATO savezu označila kao jedan od strateških ciljeva, proces je blokiran odbijanjem aktuelnih političara iz entiteta Republika Srpska da pristanu na članstvo zemlje u NATO programu MAP (Membership Action Plan).

Program se sastoji od savjetodavne i praktične pomoći Saveza na osnovu individualnih potreba zemlje koja u njemu učestvuje.

Samo učestvovanje u MAP programu ne prejudicira niti podrazumijeva bilo kakvu odluku o eventualnom budućem članstvu, stoji u pojašnjenju programa.

Iako je u decembru 2006. član Predsjedništva BiH i Nebojša Radmanović potpisao članstvo BiH u NATO programu Partnerstvo za mir, a članstvo u Savezu označio (uz članstvo u EU) ključnim prioritetom zemlje, njegova stranka SNSD danas je ključni katalizator odbijanja bilo kakvog dodatnog približavanja NATO savezu.

Takva odluka diktirana je vanjskom politikom susjedne Srbije koja zastupa stav da želi biti "vojno neutralna", dok istovremeno razvija sve jače veze sa Rusijom.

Entitet Republika Srpska, stvoren Dejtonskim uređenjem zemlje, godinama je blokirao proces knjiženja vojne imovine na državu Bosnu i Hercegovinu što je bio uvjet NATO saveza od kojeg je Alijansa naposlijetku i odustala.

Iako aktuelni član Predsjedništva i vođa SNSD stranke Milorad Dodik tvrdi da se približavanjem NATO-u "ograničava BiH", gledajući geopolitičku kartu jasno je da je realnost upravo suprotna. Tri zemlje nastale raspadom Jugoslavije (Slovenija, Hrvatska i Crna Gora) već su članice Saveza dok je četvrta, Sjeverna Makedonija, na putu da to postane.

Blokiranjem približavanja NATO savezu, Bosna i Hercegovina i Srbija postaju ostrva okružena članicama Saveza.

Zemlje članice NATO saveza
Zemlje članice NATO saveza

XS
SM
MD
LG