Linkovi

Članovi Predsjedništva BiH u Briselu potvrdili opredijeljnost za EU


Epilog prve posjete članova Predsjedništva BiH Briselu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Epilog prve posjete članova Predsjedništva BiH Briselu

Članovi Predsjedništva BiH iz Brisela se vraćaju u zemlju u kojoj je potrebno riješiti probleme kako bi BiH došla do kandidatskog statusa za EU, a vjeruju da bi to moglo biti u ovoj godini.

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić jutros su razgovarali sa komesarom za proširenje Johannesom Hahnom i predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom, a nenajavljeno im se pidružio i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker.

Time je i završena njihova dvodnevna posjeta Briselu.

Dodik o zajedničkim stavovima

Iz Dodikovog obraćanja proizilazi da se tročlano Predsjedništvo u zemlju vraća sa zajedničkim stavom da završe posao oko predaje evropskog Upitnika i da formiraju vlast. To bi, kaže Dodik, otvorilo put za dobijanje kandidatskog statusa BiH za EU.

Vlast u zemlji nije formirana na državnom i federalnom nivou. Tokom jučerašnjeg sastanka sa evropskom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Fredericom Mogherini, članovi Predsjedništva su obećali dostaviti dodatne odgovore na Upitnik najkasnije za mjesec dana.

„Ovo što mi kasnimo sa Upitnikom je upravo i razlog njihovog razumijevanja da mi imamo složeno strukturu”, kaže Dodik.

Na sastancima Dodik je shvatio da put BiH ka EU nije uslovljen i NATO putem. „Mislim da to pitanje trebamo da diskutujemo dole u BiH”, rekao je Dodik.

Milorad Dodik i drugi političari iz entiteta Republika Srpska su protiv toga da se BiH pridruži NATO savezu. Trenutno se zalažu se za vojnu neutralnost uz stav da će po tom pitanju pratiti stavove Srbije.

NATO put je trenutno u jednoj vrsti zastoja pošto na državnom nivou vlasti ne može da dođe do usvajanja prvog Godišnjeg nacionalnog plana, a što je NATO uslov za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u BiH u Savez.

Komšić: Sve je na nama

Članovi Predsjedništva BiH sa Jean Claude Junckerom i Johannesom Hahnom, Brisel, 30.01.2019.
Članovi Predsjedništva BiH sa Jean Claude Junckerom i Johannesom Hahnom, Brisel, 30.01.2019.

Svoje utiske prenio je i Željko Komšić, rekavši da postoji dobro raspoloženje u Evropskoj komisiji i među zvaničnicima EU da BiH dođe do kandidatskog statusa.

„Naravno, to nije dovoljno, ima još stvari koje trebamo uraditi. Rekli smo odgovoriti na Upitnik, formirati vlast”, rekao je Komšić.

On je pojasnio da evropske zvaničnike najviše interesuje formiranje državnog nivoa vlasti, a između ostalog, postavljen je zahtjev Izbornog zakona, ali bez njihove sugestije u kom pravcu te izmjene trebaju ići.

„To je naš problem, naša stvar”, dodao je.

Donald Tusk, ali i drugi sagovornici poručili su Predsjedništvu da je vrlo bitno proces pomirenja treba biti jače izražen i bolje vidljiv, prepričava Komšić.

Ponovio je da je sve na bh. političarima hoće li iskoristiti „ovo vrijeme i ovaj sastav Evropske komisije i negdje tamo u jesen (ove godine) dobiti status kandidata”.

Džaferović: Dva su specifična pitanja

Članovi Predsjedništva BiH na sastanku sa Donaldom Tuskom, Brisel, 30.01.2019.
Članovi Predsjedništva BiH na sastanku sa Donaldom Tuskom, Brisel, 30.01.2019.

Za Šefika Džaferovića su bitna dva pitanja - formiranje vlasti i aktiviranje prvog Godišnjeg nacionalnog plana koji BiH približava ka NATO-u.

„Oba pitanja se tiču vladavine prava. Ako smo opridijeljeni za vladavinu prava, onda ne treba biti problema ni sa implementacijom izbornih rezultata ni sa aktivacijom prvog Godišnjeg nacionalnog plana”, smatra on.

Članovi Predsjedništva BiH sa evropskim zvaničnicima su razgovarali o odnosima sa susjedima i pitanju rješavanja granica.

„Ono što treba da prakticiramo u odnosima sa susjedima je, gdje god nemamo saglasnnost, oko nekog otvorenog pitanja, onda je normalno da se primjenjuje međunarodno pravo. I ja apeliram za to i kada je u pitanju granica sa Srbijom i granica sa Hrvatskom, kada je u pitanju izgradnja Pelješkog mosta”, govori Džaferović.

U Briselu su članovi Predsjedništva BiH boravili dva dana, što je ujedno i njihova prva zajednička zvanična posjeta zvaničnicima EU.

XS
SM
MD
LG